Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

«Ανένδοτο» ανεξαρτησίας κηρύσσει η ΕΤΑ

«Ανένδοτο» ανεξαρτησίας κηρύσσει η ΕΤΑ

Αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα για την πλήρη ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων από την Ισπανία δηλώνει η αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ και, με χθεσινή ανακοίνωσή της προς το περιοδικό Zutabe, καλεί τους οπαδούς τους να ξεχυθούν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον στόχο της.

Στην ανακοίνωση, η ΕΤΑ επισημαίνει ότι «υπάρχουν δύο δρόμοι» προς την επίτευξη του στόχου της ανεξαρτησίας, είτε οι πολιτικές διαπραγματεύσεις προς την αυτοδιάθεση είτε ο ένοπλος αγώνας.

«Μόνον όταν τα πολιτικά κόμματα σφραγίσουν μία αποφασιστική πολιτική συμφωνία θα υπάρχουν, για μας, οι πολιτικές συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την ενεργοποίηση της εκεχειρίας», αναφέρουν οι Βάσκοι αυτονομιστές και κατηγορούν τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγες Θαπατέρο διότι επέδειξε «μηδενική θέληση» για τη διευθέτηση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων.

Δημοψήφισμα
Η ανακοίνωση της ΕΤΑ εκδόθηκε μόλις δύο ημέρες μετά την απόφαση του προέδρου της ημι-αυτόνομης Χώρας των Βάσκων, Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε, να προκηρύξει μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για την 25η Οκτωβρίου του... 2008.

Οπως εξήγησε, το δημοψήφισμα θα καλεί τους πολίτες να απορρίψουν τη δράση της ΕΤΑ και να απαιτήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση.

Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος προκαλεί ήδη αναταραχή στη Μαδρίτη και ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι θα το ακυρώσει αν βρεθεί αντισυνταγματικό.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: