Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

9 ερωτήματα σε Καραμανλή

9 ερωτήματα σε Καραμανλή

Αναπάντητα έμειναν από τον πρωθυπουργό τα ερωτήματα που του έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Η αύξηση ή όχι του ΦΠΑ, η «ταμπακέρα» για το ασφαλιστικό, η επιμονή ή όχι στο απαράδεκτο χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό που απειλεί να καταστρέψει τα δάση και τις παραλίες της χώρας, η έκδοση του πορίσματος για τα καρτέλ του γάλακτος, η χρηματοδότηση για την Παιδεία, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία που απειλεί να διαλύσει το ΕΣΥ, η αρωγή προς τους αγρότες, οι αλήθειες για τα σκάνδαλα των υποκλοπών και των ομολόγων, αλλά και η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων είναι τα ερωτήματα στα οποία κάλεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον πρωθυπουργό να απαντήσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ως «ανούσια έκθεση ιδεών, χωρίς έμπνευση, χωρίς όραμα για τη χώρα και κυρίως χωρίς δεσμεύσεις». Σημείωσε δε ότι «πίσω από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης υπάρχει κρυφή ατζέντα που θα οδηγήσει σε περισσότερη κοινωνική αδικία και ανισότητα, περισσότερη αδιαφάνεια στη λειτουργία του κράτους, μεγαλύτερη κομματικοκρατία και ανασφάλεια».

Για τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «ήταν το μόνο θέμα για το οποίο ο πρωθυπουργός μίλησε συγκεκριμένα. Για το θέμα αυτό εμείς προτάσσουμε το δημοκρατικό αίτημα να κατοχυρώσουμε την αυτονομία του πολιτικού συστήματος απέναντι σε εξωθεσμικά κέντρα, απέναντι σε μεγάλα οικονομικά, εκδοτικά συμφέροντα και εξουσίες», τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα. «Η αλήθεια είναι, κ. Καραμανλή, ότι μείνατε προσηλωμένος, θα έλεγα τσιμεντομένος και καρφωμένος στην καρέκλα σας, στη λογική της απάθειας και του ανήμπορου παρατηρητή στα εξωτερικά. Χάσατε μεγάλες και ιστορικές ευκαιρίες», ανέφερε για να συμπληρώσει ότι «η κυβέρνηση κατάφερε να εγκαταλειφθούν τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά όπλα που είχε ποτέ στην πρόσφατη Ιστορία της η Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε προτάσεις για τη θωράκιση των μηχανισμών ελέγχου στη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων, για τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να ενημερώνεται η Βουλή πριν αυτές υπογραφούν, όπως επίσης να «έρχονται» στη Βουλή όλες οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς.

Καταλήγοντας ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά είναι και μειοψηφία στην κοινωνία».

Για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
Καμία αναφορά στον Κ. Σημίτη

Αίσθηση και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου στη δευτερολογία του, χθες βράδυ στη Βουλή, απέφυγε να αναφερθεί -κάτι που έχει κάνει άλλες φορές- στη συμβολή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο κ. Παπανδρέου ονομάτισε τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών Κ. Παπούλια, Θ. Πάγκαλο, τον αείμνηστο Γ. Κρανιδιώτη αλλά και τον εαυτό του, οι οποίοι, όπως είπε, «δουλέψαμε με σχέδιο και προοπτική και πετύχαμε την ένταξη της Κύπρου χωρίς να... ανοίξει μύτη» μην κάνοντας αναφορά στη συμβολή του Κ. Σημίτη στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, συμβολή που όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αναγνωρίζουν.

Στο τέλος της ομιλίας του, όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ όρθιοι να τον χειροκροτούν -συμπεριλαμβανομένου και του Ευ. Βενιζέλου- πλην του Κ. Σημίτη. Κατά την έξοδό του μάλιστα από την αίθουσα της Ολομέλειας, ο κ. Σημίτης όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός είπε: «Αυτή ήταν προσωπική άποψη του Γ. Παπανδρέου. Ουδέν σχόλιο».

Η στάση αυτή του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Κ. Σημίτη, όπως έλεγαν στις πρώτες τους εκτιμήσεις βουλευτές του κόμματος, μόνο τυχαία δεν είναι. Αποτελεί την απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη στάση που τήρησε ο πρώην πρωθυπουργός κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τετάρτη.

Πάντως βουλευτές που βρίσκονται δίπλα στον Γ. Παπανδρέου έλεγαν ότι δεν έγινε καμία παράλειψη, απλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρθηκε σε πρώην πρωθυπουργούς, αλλά μόνο σε πρώην υπουργούς Εξωτερικών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: