Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

Κόσοβο: Πρόοδος μετ' εμποδίων

Κόσοβο: Πρόοδος μετ' εμποδίων

Σε δύο συμφωνίες και μία υπόσχεση κατέληξαν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων, την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη: Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στις 14 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, αλλά και να απέχουν από οποιαδήποτε δραστηριότητα που ενδεχομένως θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις.

Οσο για την υπόσχεση, αυτή προήλθε από τις ΗΠΑ, που δεσμεύτηκαν να μην προχωρήσουν σε μονομερή αναγνώριση του Κοσόβου μετά την 10η Δεκεμβρίου, τη διορία για την κατάθεση της έκθεσης της «τρόικας» (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία) στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Και μόνον το γεγονός ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μπ. Τάντιτς και Β. Κοστούνιτσα, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου συνιστά σοβαρή εξέλιξη, αλλά τα μέλη της «τρόικας» επισήμαναν ότι Βελιγράδι και Πρίστινα «συμφώνησαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, να συνεργαστούν στις διαπραγματεύσεις και να αποφύγουν την αντιπαράθεση».

Διαφορές
Οι θέσεις των δύο πλευρών συνεχίζουν να διαφέρουν πλήρως ενώ διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν και τα μέλη της «τρόικας» αφού η Ρωσία διατείνεται ότι η έκθεση της 10ης Δεκεμβρίου δεν συνιστά διορία για τη λήξη των διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Α. Τσέκου, βεβαίως, επανέλαβε ότι η Πρίστινα θα περιμένει μέχρι τη 10η Δεκεμβρίου και μετά θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Στη Νέα Υόρκη, οι Σέρβοι ηγέτες παρουσίασαν πρόταση για πέντε ζητήματα που πρέπει να περιληφθούν στις απευθείας διαπραγματεύσεις ενώ επέμειναν η Ουάσιγκτον να σταματήσει να ενθαρρύνει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Μετά τη συνάντηση, πάντως, πρόεδρος και πρωθυπουργός της Σερβίας ερμήνευσαν διαφορετικά τα όσα δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος Γουίσνερ.

Σύμφωνα με τον Τάντιτς, ο Αμερικανός «δεσμεύτηκε πλήρως στην εύρεση συμβιβαστικής λύσης για το καθεστώς του Κοσόβου» ενώ σύμφωνα με τον Κοστούνιτσα «το Βελιγράδι θα γνωρίζει αν η δέσμευση Γουίσνερ είναι αυθεντική μόνον όταν η Κ. Ράις σταματήσει να κάνει δηλώσεις για την ανεξαρτησία του Κοσόβου».

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: