Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

Καταγγελίες για εξαφάνιση τουλάχιστον χιλίων ανθρώπων στη Μιανμάρ

Καταγγελίες για εξαφάνιση τουλάχιστον χιλίων ανθρώπων στη Μιανμάρ

Η ΗΡΕΜΙΑ επανήλθε στη Ρανγκούν, πολλά είναι τα βουδιστικά μοναστήρια που παραμένουν άδεια στη Μιανμάρ και οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την τύχη των περίπου χιλίων μοναχών και άλλων διαδηλωτών που συνελήφθησαν στη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των τελευταίων ημερών.

Ουδείς γνωρίζει τι απέγιναν εκατοντάδες άτομα που συνελήφθησαν από την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανάμεσά τους και εκατοντάδες βουδιστές μοναχοί που συνελήφθησαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εφόδους στα μοναστήρια, συχνά μέσα στη νύχτα.

Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται και μέλη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (LND) της Αούνγκ Σου Κίι, της δημοκρατικής ηγερίας που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης και βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2003.

Η Ενωση Αρωγής στους Πολιτικούς Κρατουμένους (AAPP) η οποία από την Ταϊλάνδη προσπαθεί να βρει τα ίχνη των πολιτικών κρατουμένων που έχουν κατανεμηθεί σε 43 φυλακές της Μιανμάρ, εκτιμά ότι ο αριθμός των συλληφθέντων φτάνει τους 1.500, εκ των οποίων οι χίλιοι είναι βουδιστές μοναχοί.

Οπως αναφέρει η Ενωση σε ανακοίνωσή της, οι μοναχοί, πρωτοπόροι των μαζικών διαδηλώσεων της περασμένης εβδομάδας, υφίστανται τα πάνδεινα στα χέρια των αστυνομικών.

Από την πλευρά της η Ασιατική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (AHRC) εκτιμά ότι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον 700 μοναχοί και 500 πολίτες και οδηγήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: