Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Απορρίπτει ο Μπαχτσελί τα περί πολιτικής κρίσης με αφορμή την εκλογή Τούρκου προέδρου

Απορρίπτει ο Μπαχτσελί τα περί πολιτικής κρίσης με αφορμή την εκλογή Τούρκου προέδρου

Το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) θα συμμετάσχει στην εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, όποια και αν είναι η υποψηφιότητα, δήλωσε ο ηγέτης του Ντ.Μπαχτσελί. Ο ίδιος απέρριψε τα περί κρίσης στο θέμα της προεδρικής, αφού ο Ερντογάν μπορεί να εκλέξει όποιον θέλει για πρόεδρο στην τρίτ

«Το ΑΚΡ δεν χρειάζεται να κάνει κανένα συμβιβασμό στην προεδρική εκλογή. Μπορούν να επιλέξουν όποιον υποψήφιο θέλουν και εμείς έχουμε το δικαίωμα να μην υποστηρίξουμε τον υποψήφιό τους.

» Δεν χρειάζονται την υποστήριξή μας σε κάθε περίπτωση. Ο αριθμός των βουλευτών του ΑΚΡ είναι αρκετός για να εκλέξει το νέο πρόεδρο στον τρίτο γύρο» δήλωσε στη Milliyet.

Η δήλωση Μπαχτσελί βάζει τέλος σε όλες τις συζητήσεις περί ενδεχόμενης κρίσης γύρω από την προεδρική εκλογή, σημειώνουν αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη, που υπενθυμίζουν ότι όλα τα κομματικά επιτελεία είχαν καταλήξει ότι το εκλογικό σώμα αποδοκίμασε τις απόπειρες μποϊκοτάζ των προεδρικών εκλογών.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μουσταφά Οζγιουρέκ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει τον Αμπντουζάχ Γκιουλ, αλλά τόνισε ότι αν εκλεγεί τελικά ο νυν υπουργός Εξωτερικών, το κόμμα του θα σεβαστεί την απόφαση.

H νέα Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις εκλογές της 22ας Ιουλίου θα πρέπει να εκλέξει πρόεδρο μέσα σε ένα μήνα από τη συγκρότησή της σε σώμα, από την ολοκλήρωση δηλαδή της ορκωμοσίας των νέων μελών της και την εκλογή του προεδρείου.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τη συμμετοχή 367 βουλευτών στη διαδικασία εκλογής προέδρου τότε και αυτή Εθνοσυνέλευση, όπως και η προηγούμενη διαλύεται, και διεξάγονται εκ νέου εκλογές.

Με δεδομένη, ωστόσο, την ευρεία πλειοψηφία που εξασφάλισε σε αυτές τις εκλογές το κυβερνών ΑΚΡ, δεν είναι σίγουρο εάν η αντιπολίτευση θα επιθυμούσε μία νέα εκλογική αναμέτρηση.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: