Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Διεκδικεί χωρικά ύδατα στον Β. Πόλο

Διεκδικεί χωρικά ύδατα στον Β. Πόλο


Επέκταση των χωρικών της υδάτων θέλει η Ρωσία και μάλιστα στέλνει ειδική επιστημονική αποστολή στο Βόρειο Πόλο για να αποδείξει ότι η περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού της ανήκει! Ενα επανδρωμένο ρωσικό υποβρύχιο θα καταδυθεί σε βάθος 4.200 μέτρων, ούτως ώστε να εξερευνήσει το ανάγλυφο του πυθμένα του Αρκτικού Ωκεανού.

Η αποστολή έρευνας και χαρτογράφησης παίρνει πολιτική χροιά, αφού στο πλήρωμα του υποβρυχίου θα συμμετέχουν δύο Ρώσοι βουλευτές, εκ των οποίων ο ένας, ο Αρθουρ Τσιλινγκάροφ, είναι βετεράνος εξερευνητής, ο οποίος επί Σοβιετικής Ενωσης είχε παρασημοφορηθεί επανειλημμένως για παρόμοιες αποστολές.

Σημαντικό είναι το στοιχείο ότι η περιοχή που θα εξερευνηθεί εκτείνεται από τη Ρωσία μέχρι τη Θάλασσα του Μπέρινγκ και είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία διατυπώνει αυτό το αίτημα και κατά το παρελθόν, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, έχουν αντιδράσει στην επέκταση των ρωσικών χωρικών υδάτων προς την περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η θαλάσσια περιοχή που μπορεί να εκμεταλλεύεται μια χώρα εκτείνεται σε 200 ναυτικά μίλια από την ακτή (αποκλειστική οικονομική ζώνη), αλλά κάποιες φορές αυτή η ζώνη μπορεί να επεκταθεί. Για να επεκτείνει όμως τη ζώνη επιρροής της, η χώρα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι η υφαλοκρηπίδα έχει την ίδια γεωλογική δομή με τη διεκδικούμενη περιοχή.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: