Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Ελληνες αρχαιολόγοι ξεκινούν ανασκαφές στο αρχαίο νησί Ικαρος

Έλληνες αρχαιολόγοι ξεκινούν ανασκαφές στο αρχαίο νησί Ικαρος

Η Φαϊλάκα στον Κόλπο του Κουβέιτ, κομβικό σημείο στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, είναι το αρχαίο νησί Ικαρος, ελληνική αποικία που ιδρύθηκε τον 4o αιώνα π.Χ. από τον Μ. Αλέξανδρο, που αναφέρεται από τον Στράβωνα και τον Αρριανό. Και από τον Μάρτιο του 2008 ελληνική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής την αρχαιολόγο κ. Αγγελική Κοτταρίδου, θα κάνει ανασκαφές στο νησί για να αποκαλύψει ένα ενδιαφέρον παρελθόν.

Σε επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Χρήστου Ζαχόπουλου στο Εμιράτο του Κουβέιτ υπογράφηκε συμφωνία με τον γενικό γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό του Εμιράτου κ. Αλ Ρίφαε, που αναθέτει σε Ελληνες επιστήμονες τη συνέχιση της ανασκαφής που είχε ξεκινήσει το 1958 από Δανούς, και την ανάδειξη των μνημείων του νησιού, καθώς και τη συντήρηση των ελληνικών αρχαιοτήτων στο Εθνικό Μουσείο του Κουβέιτ.

Η Φαϊλάκα, έκτασης 24 τ.χλμ., είχε καταληφθεί το 1990 από Ιρακινούς οι οποίοι έδιωξαν τους όλους τους κατοίκους του και μετέτρεψαν το νησί σε στρατιωτική ζώνη. Η κυβέρνηση του Κουβέιτ εγκατέστησε τους κατοίκους στην ηπειρωτική χώρα και τους αποζημίωσε για τις περιουσίες που έχασαν. Τώρα η Φαϊλάκα είναι ένα έρημο νησί που ανήκει εξ ολοκλήρου στο κράτος του Κουβέιτ.

Στις ανασκαφές που έχουν γίνει έχει αποκαλυφθεί τμήμα της αρχαίας πόλης, ναός της Αρτέμιδος, αρχαία ελληνικά νομίσματα, αγγεία και ελληνικές επιγραφές. Ανάμεσα στις τελευταίες περιλαμβάνεται η επιγραφή της Ικάρου από 43 στίχους στην ελληνική γλώσσα που βοήθησε στην ταύτιση του νησιού με την αρχαία Ικαρο.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: