Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Αλλάζει πολιτική στο Κυπριακό η Άγκυρα;

Αλλάζει πολιτική στο Κυπριακό η Άγκυρα;

Λύση δύο κρατών στο Κυπριακό αναζητεί η Άγκυρα ή όχι; Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα σχόλια του τουρκικού Τύπου ότι η Άγκυρα έχει υιοθετήσει νέα στρατηγική στο Κυπριακό; Οι απόψεις διίστανται. Τουρκικές πηγές πάντως αναφέρουν στον 'Π' ότι στο μέσο της μεγάλης πολιτικής κρίσης που περνά η Τουρκία η αλλαγή στρατηγικής δεν ευνοείται.

Η επίσκεψη του προέδρου Γκιουλ στην κατεχόμενη Κύπρο πυροδότησε τα σενάρια για αλλαγή πλεύσης της Άγκυρας στο Κυπριακό. Επιστέγασμα ήταν το άρθρο του έγκυρου αναλυτή της τουρκικής Μιλλιέτ Σαμί Κοχέν ότι η Τουρκία υιοθέτησε 'νέα στρατηγική' στο Κυπριακό εγκαταλείποντας κατά κάποιο τρόπο το σχέδιο Ανάν και αναζητώντας λύση δύο κρατών. Τώρα το σχέδιο Ανάν χρησιμοποιείται ως 'αναφορά' και όχι ως 'επίπεδο' σύμφωνα με τον Σαμί Κοχέν. Μάλιστα ο έγκυρος Τούρκος αναλυτής παραθέτει και τη δήλωση του προέδρου Γκιουλ στην κατεχόμενη Κύπρο με την οποία αποκαλύπτεται η νέα αυτή στρατηγική: "Η λύση πρέπει να στηριχθεί στη βάση των δύο λαών, δύο δημοκρατιών, δύο κρατών, δύο γλωσσών, δύο θρησκειών".

Η δήλωση αυτή έφερε τα πάνω κάτω. Ήταν η απόδειξη ότι η Τουρκία ακολουθεί πια άλλο δρόμο. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία, οι οποίοι παρακολουθούν στενά το Κυπριακό, δηλώνουν στον 'Π' ότι δεν βλέπουν καμιά αλλαγή και παραθέτουν τα επιχειρήματά τους:

Πρώτον, η αναφορά του προέδρου Γκιουλ σε 'δύο κράτη' δεν είναι πραγματική γιατί στα τουρκικά η λέξη 'devlet' την οποία χρησιμοποίησε το Τούρκος Πρόεδρος έχει δύο έννοιες: σημαίνει και κράτος αλλά σημαίνει και πολιτεία. Άλλωστε, υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές, και στο σχέδιο Ανάν γίνεται αναφορά σε 'δύο πολιτείες'.

Δεύτερον, στην Τουρκία τους τελευταίους έξι μήνες υπάρχει τέτοια πολιτική κρίση η οποία δεν επιτρέπει στην τουρκική Κυβέρνηση να κάνει τόσο ριζοσπαστικές αλλαγές στο Κυπριακό. Παραδέχονται ωστόσο ότι στο τουρκικό ΥΠΕΞ υπάρχουν διπλωμάτες οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το χάος που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας προσπάθησαν να περάσουν τις συντηρητικές τους απόψεις για ένα 'βελούδινο διαζύγιο' στην Κύπρο. Αυτή η πολιτική όμως δεν υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση Ερντογάν.

Τρίτον, μια αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό θα επιβάρυνε την ευρωπαϊκή της πορεία και θα χαλούσε τα σχέδια της τουρκικής Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση Ερντογάν εξακολουθεί να πιστεύει πως η πορεία προς την ΕΕ είναι η μόνη διέξοδος για τη χώρα παρόλο που συχνά ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιτίθεται με σκληρό τρόπο κατά των Ευρωπαίων ηγετών και κατά της ίδιας της ΕΕ.

Τέταρτον, ο πρόεδρος Γκιουλ θεωρεί πως η μεγαλύτερή του επιτυχία ως Υπουργός Εξωτερικών ήταν η αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν η οποία δημιούργησε θετικές εντυπώσεις για την τουρκική πλευρά ανάμεσα στην διεθνή κοινότητα. Άλλωστε, δεν πέρασε καν ένας μήνας που ο ίδιος ο Αμπντουλάχ Γκιουλ το δήλωσε ξανά την ημέρα που εγκατέλειπε το ΥΠΕΞ για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στο Προεδρικό. "Δεν υπάρχει νέα στρατηγική στο Κυπριακό. Οι πληροφορίες μου από το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική, άλλωστε μια τόσο ριζοσπαστική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα", δήλωσε στον 'Π' ο διευθυντής διεθνών σχέσεων του TESEV Μανσούρ Ακγκιούν. Και ο έγκυρος δημοσιογράφος της Ραντικάλ Ερντάλ Γκιουβέν δηλώνει επίσης στον 'Π' ότι δεν νομίζει ότι υπάρχει μια τέτοια προσέγγιση από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που ανέλαβε για δεύτερη πενταετία την εξουσία. "Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής. Η τουρκική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών", δηλώνει ο Ερντάλ Γκιουβέν.

Πάντως ενόσω η διεθνής κοινότητα σπρώχνει για ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού η Άγκυρα δεν είναι εύκολο να ξεφύγει από τις γραμμές της γιατί θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία. Αν όμως δημιουργηθεί έδαφος που να επιτρέπει τη συνομοσπονδιακή λύση τότε δεν θα έχανε ασφαλώς την ευκαιρία.

Γραμμή Αμμόχωστος-Λατάκεια

"Μετά από 28 χρόνια Λατάκεια'' είναι ο τίτλος είδησης στην προμετωπίδα της ''Κίπρις'' και αναφέρεται στον σημερινό απόπλου φεριμπόουτ από το κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου με προορισμό το συριακό λιμάνι για ένα μονοήμερο ταξίδι ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Το φεριμπόουτ ανήκει στην εταιρεία Ακγκιουνλέρ και σε αυτό όπως μεταδίδεται από την Αγκυρα επιβαίνει και τηλεοπτικό συνεργείο του CNN Turk.

Δρομολόγια μεταξύ της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Λατάκειας πραγματοποιούνταν το 1978-79.

Οπως δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Τουργκάι Αβτζί, τα δρομολόγια είναι αποτέλεσμα επαφών που είχε με Σύρους επιχειρηματίες, βιομηχάνους και τουριστικούς παράγοντες. Πρόσθεσε ότι τα δρομολόγια θα ενισχύσουν τις οικονομικές, πολιτιστικές και τουριστικές σχέσεις της Συρίας με το κατοχικό καθεστώς και ότι προσεχώς θα ανακοινωθούν και τα ανοίγματα με τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Ο κ. Αβτζί δήλωσε ότι έχουν κινητοποιήσει όλες τις λεγόμενες αντιπροσωπείες του εξωτερικού προκειμένου να δημιουργηθούν νέα δεδομένα για την ανάπτυξη του κατοχικού καθεστώτος και εμπορικές ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: