Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Στρατηγική διετίας με φόντο το 2010

Στρατηγική διετίας με φόντο το 2010

Το σχέδιο Καραμανλή για προϋπολογισμό, μεταρρυθμίσεις και ανασχηματισμό

Οταν ξέσπασε η κρίση στην Παιδεία για το νόμο-πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέλυε στους συνεργάτες του τα δεδομένα του προβλήματος με σκακιστικές κινήσεις πάνω στο γραφείο του στο Μαξίμου. Η πολιτική ήταν ανέκαθεν για εκείνον μία δύσκολη παρτίδα σκάκι, την οποία για να την κερδίσεις χρειάζεται στρατηγική. Πιστός στις συνήθειές του ο κ. Καραμανλής έδωσε τη μάχη σε ευνοϊκό γήπεδο γι’ αυτόν, γι’ αυτό και το έκτακτο γεγονός των πυρκαγιών δεν ανέτρεψε τους υπολογισμούς του. Πριν όμως αναδειχθεί η νέα Βουλή, ο κύριος Καραμανλής είχε φροντίσει να μπει στη νέα, τη δεύτερη φάση της στρατηγικής του. Αυτή βασίζεται στους εξής άξονες

Στην αξιοποίηση της εσωκομματικής αναταραχής στο ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις.

Στη διαμόρφωση ευνοϊκού πολιτικού τοπίου, ώστε να μη γίνουν εκλογές το 2010 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην προετοιμασία της επόμενης μέρας για την παράταξη όσο κι αν αργεί αυτή.

Η δημιουργία εσωκομματικής αναταραχής στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν στρατηγικός στόχος του πρωθυπουργού πριν από τις εκλογές. Σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου το Σάββατο 18 Αυγούστου με τη συμμετοχή του γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Ζαγορίτη και κορυφαίων υπουργών τέθηκε ο στόχος για νίκη με διαφορά πάνω από τρεις μονάδες. Ο κ. Καραμανλής γνώριζε από τότε ότι δεν θα διαθέτει πλειοψηφία άνω των 155 εδρών υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, γι’ αυτό και επιδίωξε μία καθαρή νίκη. Στόχος του η αγορά χρόνου για να προχωρήσει γρήγορα τις αλλαγές. «Ο Καραμανλής είναι πλέον ελεύθερος δουλειών έναντι του πολιτικού συστήματος. Θα κάνει αυτό που θεωρεί σωστό για να αφήσει τη σφραγίδα του στη χώρα χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Θα αξιοποιήσει, λοιπόν, την αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσει πολλά πράγματα μαζί», μας είπε στενός συνεργάτης του. Σ’ αυτή την πρώτη φάση προέχει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να συντάξει ένα σωστό Προϋπολογισμό για να οικοδομήσει τη νέα συμμαχία με τους πολίτες που θα του εξασφαλίσει πλεονέκτημα για το μέλλον. Με το νέο Προϋπολογισμό θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για τρίτεκνους, στρατιωτικούς, πολίτες που κινούνται κάτω από το όριο της φτώχειας. «Τώρα ξέρουμε πού πατάμε, γιατί παραλάβαμε από τους εαυτούς μας. Περπατήσαμε στο γήπεδο της οικονομίας, το καθαρίσαμε από τα σκουπίδια των ελλειμμάτων, τώρα είναι η ώρα για χάραξη πολιτικών μακράς πνοής». Το 2008 θα είναι χρονιά μεταρρυθμίσεων καθώς η κυβέρνηση θα βάλει στο τραπέζι το ασφαλιστικό και τη διοικητική διαίρεση. Το 2009 θα είναι χρονιά ευρωεκλογών, ιδιαιτέρως κρίσιμων εν όψει της προεδρικής εκλογής του 2010. Ο σχεδιασμός Καραμανλή περιλαμβάνει να γίνει ανασχηματισμός (αν χρειαστεί) την άνοιξη του 2009. Και τούτο, διότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί μία ένεση δημοτικότητας εκείνη την περίοδο. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ή θα αναστείλει ή θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός από την προεκλογική περίοδο άνοιξε τα χαρτιά του σε δύο σημαντικά ζητήματα: στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και στο θέμα της μελλοντικής διαδοχής. Εχτισε... γραμμή.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προειδοποίησε εγκαίρως: «Οποιος θελήσει να παίξει με τους θεσμούς θα το πληρώσει». Ουσιαστικώς, όποιος προκαλέσει εκλογές πρόωρες, θα πρέπει να το σκεφθεί και να το σταθμίσει καλά με βάση τα δεδομένα της περιόδου εκείνης. Στη Ν.Δ., αυτή την περίοδο υπάρχει η εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει εκλογές, με όποιον ηγέτη κι αν πορεύεται.

Για την απόφαση αυτή θα βαρύνει όμως και το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί στη χώρα μετά τις ευρωεκλογές.

Για τη διαδοχή είπε ότι «είναι νωρίς να βγει στη σύνταξη». Πράγματι, τα κεράκια που έσβησε στο μπαρ 18 της οδού Σουηδίας, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, ήταν μόνο 51. Η δήλωση αυτή έγινε κατόπιν παρότρυνσης ιστορικού στελέχους της Ν.Δ. Τακτικός συνομιλητής του κ. Καραμανλή ο οποίος πιστεύει ότι είναι «ηγέτης μακράς πνοής» παρατηρεί όταν ακούει ότι τα σενάρια διαδοχής θα κινηθούν μετά το 2009:

«Τα δαχτυλίδια στη Δεξιά τα δίνουν οι “πρώην”. Θυμίζω: Ο Καραμανλής το έδωσε στον Ράλλη κι όχι στον Αβέρωφ. Ο Αβέρωφ το έδωσε στον Μητσοτάκη και όχι στον Στεφανόπουλο. Ο Μητσοτάκης το έδωσε στον Εβερτ και όχι στον Βαρβιτσιώτη. Μόνο ο Καραμανλής το πήρε με σύγκρουση. Αν, λοιπόν, προκύψει θέμα, ο πρωθυπουργός θα έχει ισχυρό λόγο. Αρα, όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να έχουν άριστες σχέσεις μαζί του». Επομένως, οι κορυφαίοι της Ν.Δ. πρέπει να τα δώσουν όλα για να πάει καλά η κυβέρνηση. Ο κ. Καραμανλής πάντως με τον ανασχηματισμό μοίρασε αριστοτεχνικά την τράπουλα...

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: