Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Ζητείται νέα ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ: Μήνυμα για στροφή αριστερά

Ζητείται νέα ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ: Μήνυμα για στροφή αριστερά


«Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση πολιτικής ταυτότητας». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι «πράσινοι» ψηφοφόροι, με βάση τα αποτελέσματα της μέτρησης της εταιρείας VPRC για την «Κ.Ε.». Μιας μέτρησης που ολοκληρώθηκε μόλις την Πέμπτη και η οποία δεν μένει στο τυπικό ερώτημα των ημερών «Παπανδρέου ή Βενιζέλος», αλλά επιχειρεί να ρίξει φως στον βαθύτερο προβληματισμό των πολιτών για τα αίτια της εκλογικής ήττας και της κρίσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και δείχνουν τον δρόμο στον οποίο πρέπει να κινηθεί όποιος τελικά κι αν εκλεγεί αρχηγός:

*Μόλις 32% από εκείνους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ τη 16η Σεπτεμβρίου βλέπουν ότι το κόμμα τους έχει μεγάλες διαφορές με τη Ν.Δ., ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία τους δείχνουν να ζητούν πολιτική διαφοροποίηση από τη συντηρητική παράταξη.

*Περίπου οι μισοί (!) «πράσινοι» ψηφοφόροι θεωρούν το κόμμα τους «δύναμη προόδου της κοινωνίας» και 75% πιστεύει ότι η λύση είναι η μετακίνησή του προς τα αριστερά.


*Διχασμένοι επίσης είναι οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ για το αν πρέπει να υπάρξει ριζική ανανέωση του στελεχικού δυναμικού, αλλά και για το είδος αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκηθεί.

*Οσο για τα πρόσφατα γεγονότα; Οι μισοί περίπου «πράσινοι» είναι αισιόδοξοι ότι η σημερινή κρίση θα ξεπεραστεί εύκολα και οι άλλοι μισοί απαισιόδοξοι, ότι το κόμμα τους θα ταλαιπωρηθεί για μεγάλο διάστημα.


Αναλυτικότερα, τα δεδομένα της δημοσκόπησης έχουν ως ακολούθως:

1 Οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία, να συντάχθηκαν υπό τον αρχηγό και τα συνθήματα του Κ. Λαλιώτη, όμως... δεν αιφνιδιάστηκαν από την ήττα: Μόνον ποσοστό 33% δηλώνει ευθέως «δεν την περίμενα», ενώ το 41% πίστευε ότι θα υπήρχε ήττα αλλά «η διαφορά με τη Ν.Δ. θα ήταν μικρότερη».

*Υπάρχει, ωστόσο, ένα ποσοστό 24% που ήταν έτοιμο για τα χειρότερα, αφού 13% δηλώνει ότι περίμενε τη διαφορά «όσο ήρθε» κι ένα 11% περίμενε την ήττα ακόμη μεγαλύτερη.

2 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ αντιπαρατέθηκε στην κυβέρνηση «έχοντας μεγάλες διαφορές, μικρές διαφορές ή μη έχοντας διαφορές».



*Το γενικό συμπέρασμα ακόμη κι εκείνων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ είναι ότι το κόμμα τους δεν διέφερε σε πολλά από τη Ν.Δ.: Το 51% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «μικρές διαφορές» με την κυβέρνηση, ένα 11% ότι δεν έχει σχεδόν καθόλου διαφορές και μόνο ένας στους τρεις «πράσινους» ψηφοφόρους (32%) πιστεύει ότι οι διαφορες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ «είναι μεγάλες».

*Στο σύνολο του εκλογικού σώματος, η εντύπωση ότι τα δύο κόμματα εξουσίας δεν διαφέρουν είναι ακόμη πιο έντονη: Το 43% βλέπει μικρές διαφορές μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, το 26% δεν βλέπει διαφορές και μόλις το 24% βλέπει μεγάλες διαφορές.

3 Το στοιχείο που αναμένεται να προβληματίσει ακόμη πιο έντονα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι η γνώμη των πολιτών για τον χαρακτήρα του κόμματός τους. Στο ερώτημα, «αν έπρεπε να προσδιορίσετε το σημερινό ΠΑΣΟΚ, θα λέγατε ότι αποτελεί περισσότερο μια δύναμη προόδου της κοινωνίας ή έναν μηχανισμό διαχείρισης της εξουσίας» μόλις το 53% (!) των ψηφοφόρων του απαντά ότι «αποτελεί μια δύναμη προόδου της κοινωνίας». Το 31% των «πράσινων» παραδέχεται ότι το ΠΑΣΟΚ «αποτελεί μηχανισμό διαχείρισης της εξουσίας», ενώ ποσοστό ύψους 16% αρνείται να απαντήσει.

*Στο σύνολο των πολιτών, η άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μηχανισμό διαχείρισης της εξουσίας είναι πολύ πιο διαδεδομένη (57%), ενώ μόλις 27% το θεωρεί «δύναμη προόδου της κοινωνίας».

4 Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δείχνουν με σαφήνεια τον δρόμο στον οποίο πρέπει να κινηθεί όποιος από τους υποψηφίους (Παπανδρέου, Βενιζέλος ή «τρίτη λύση») κι αν εκλεγεί στην αρχηγία: Το 75% πιστεύει ότι η μετακίνηση αυτή πρέπει να γίνει προς τα αριστερά έναντι μόλις 9% που βλέπει ότι η κίνηση αυτή πρέπει να γίνει περισσότερο προς τις ιδέες της κεντροδεξιάς, ενώ 11% πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει στις σημερινές ιδέες.

*Η διάθεση για πολιτική στροφή του ΠΑΣΟΚ προς τις ιδέες της αριστεράς εκφράζεται και από το σύνολο του εκλογικού σώματος (58%) έναντι 21% που βλέπει ότι πρέπει να γίνει στροφή προς την κεντροδεξιά.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: