Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επείγουσα δράση του ΟΗΕ για την Μιανμάρ

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επείγουσα δράση του ΟΗΕ για την Μιανμάρ


Η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα για την "άμεση αποστολή" μιας ομάδας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Μιανμάρ.

"Το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αποστείλει αμέσως μια ομάδα του στην Μιανμάρ ανέφερε η Ιρένε Χαν, γενική γραμματέας της Οργάνωσης σε ανακοίνωσή της που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα από το Λονδίνο.

Η ομάδα αυτή "θα πρέπει να πάρει επείγοντα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Μιανμάρ και να αποφύγει τον κίνδυνο της βίας και της αιματοχυσίας", προστίθεται στο κείμενο.

Σήμερα η χούντα της Μιανμάρ ανέπτυξε στρατιώτες στην πρωτεύουσα Ραγκούν όπου και σήμερα έγιναν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επίσης όπως η αποστολή του ΟΗΕ "συζητήσει με τις αρχές της Μιανμάρ σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να επιλεγεί για να επιλυθούν τα παρόντα προβλήματα που σχετίζονται με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαωμάτων στη χώρα, όπου κρατείται και η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σουου Κίι καθώς και εκατοντάδες άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι".

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι "υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ασκηθούν έντονες πιέσεις κατά των διαδηλωτών και ζητά από τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα. Πρέπει να ειπωθεί με τον πιό αποφασιστικό τρόπο στην κυβέρνηση της Μιανμάρ ότι θα υποστεί σοβαρότατες συνέπειες εάν επαναλάβει τις αφόρητες πιέσεις και τη βία που εφάρμοσε το 1988", εκτίμησε η κ. Χαν η οποία καταλήγοντας αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα στο ζήτημα αυτό αφού "ασκεί μεγάλη πολιτική επιροή στη Μιανμάρ".

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: