Ο ταχυδρόμος που φέρνει γράμμα από το πανεπιστήμιο «χτυπά μία φορά». Εάν ο αιώνιος φοιτητής «δεν μένει πια εδώ», διαγράφεται.
Μια τεράστια επιχείρηση-σκούπα για την εκκαθάριση των φοιτητικών μητρώων, όπου λιμνάζουν περίπου 230.000 εγγραφές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου φοιτητών και σπουδαστών, επωμίζονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου νόμου για τα ΑΕΙ η επιχείρηση ενημέρωσης των αιώνιων φοιτητών δι’ αλληλογραφίας ξεκίνησε ήδη, πυροδοτώντας την πρώτη κατάληψη της χρονιάς. Σπουδαστές της φοιτητικής παράταξης της ΚΝΕ κατέλαβαν τις διοικητικές υπηρεσίες του ΤΕΙ Λάρισας αντιδρώντας στην εκκαθάριση μητρώου που δρομολόγησε το Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων.
Δεκάδες επιστολές επιστράφηκαν από τα ΕΛΤΑ στο Πολυτεχνείο της Κρήτης με την ένδειξη «άγνωστος παραλήπτης». Η προθεσμία που όρισε το ίδρυμα στους αιώνιους φοιτητές του για να δηλώσουν εγγράφως, εάν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, έληξε στις 21 Σεπτεμβρίου, την περασμένη Παρασκευή.
«Κακό της κεφαλής τους για όσους άλλαξαν τόπο διαμονής και δεν κατέστη δυνατό να παραλάβουν την επιστολή του Πολυτεχνείου», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΕΤ ο πρύτανης του ιδρύματος, κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης. «Οφειλαν να μας έχουν ενημερώσει για την αλλαγή της διεύθυνσής τους. Θα προχωρήσουμε, διαβεβαίωσε, στη διαγραφή όλων των αιώνιων φοιτητών του ιδρύματος, πλην αυτών που θα δηλώσουν εγγράφως στη γραμματεία του τμήματός τους ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους».
Συνολικά το Πολυτεχνείο της Κρήτης έστειλε 600 έγγραφες ειδοποιήσεις. Τόσοι είναι οι αιώνιοι φοιτητές του επί συνόλου περίπου 2.500 εγγεγραμμένων σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το ακαδημαϊκό έτος 2005-06. Τι θα κάνουν όμως για να εφαρμόσουν το νόμο τα μεγαθήρια, όπως το Αριστοτέλειο, το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο των Βαλκανίων, με φοιτητικό πληθυσμό άνω των 100.000, μεταξύ των οποίων οι 35.000 ανήκουν στην κατηγορία των αιώνιων; Επί του παρόντος περιορίζονται στην προσπάθεια να αποτυπώσουν την κατάσταση και τηρούν στάση αναμονής. Ακόμη δεν έχουν κινητοποιήσει το μηχανισμό εκκαθάρισης.
Τα επιμέρους τμήματα έχουν πάρει εντολή από τις πρυτανείες να καταγράψουν τους λιμνάζοντες φοιτητές τους και τις διευθύνσεις τους. Οι πρώτες απόπειρες των τμημάτων να εντοπίσουν τους χαμένους φοιτητές τους προσέκρουσαν στο… χρόνο που πέρασε σβήνοντας τα ίχνη τους.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Σταύρος Κουμπιάς, μετέφερε στον ΕΤ τον προβληματισμό που επικρατεί στα πανεπιστημιακά όργανα για την αντικειμενική αδυναμία τους να εντοπίσουν και να ειδοποιήσουν εγγράφως χιλιάδες ανθρώπους. Στην Πάτρα οι αιώνιοι ξεπερνούν τους 8.000 έναντι 15.000 ενεργών φοιτητών. Από αυτή την εβδομάδα το θέμα θα απασχολήσει τις συνεδριάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ. Ηδη συζητείται ως διέξοδος η λύση μιας γενικής προθεσμίας, η οποία θα ανακοινωθεί και θα ισχύσει για όλα τα ιδρύματα, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της εκκρεμότητας με τις σπουδές τους και να προσέλθουν όσοι επιθυμούν στις γραμματείες των τμημάτων τους για να δηλώσουν εάν θα συνεχίσουν την προσπάθεια να πάρουν πτυχίο.
Ο νόμος δεν επιβάλλει στα ιδρύματα να οργανώσουν τη «σκούπα» εντός ορισμένης προθεσμίας και δεν προβλέπει ποινή για καθυστερήσεις. Ορίζει την κατηγορία των αιώνιων φοιτητών, στους οποίους κατατάσσει όσους «κατά την έναρξη ισχύος του νόμου (δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2007) έχουν ήδη υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, δηλαδή το διπλάσιο του ελάχιστου αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου. Αφορά συνεπώς όσους έχουν συμπληρώσει 8ετία στα 4ετή τμήματα, 10ετία στα Πολυτεχνεία και 12ετία στις Ιατρικές. Σύμφωνα με το νόμο, εφόσον το δηλώσουν εγγράφως, «μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους επί πέντε ακόμη ακαδημαϊκά έτη αρχόμενα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, από την έναρξη ισχύος του νόμου», δηλαδή από φέτος. «Διαφορετικά, όπως ορίζει το άρθρο 14 του ν. 3549, διαγράφονται από τα μητρώα του οικείου ΑΕΙ και στερούνται της φοιτητικής ή σπουδαστικής ιδιότητας. Για την απώλειά της εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη από τη γραμματεία του οικείου τμήματος, με την οποία βεβαιώνονται και τα μαθήματα, στα οποία έχει εξεταστεί επιτυχώς ο φοιτητής ή ο σπουδαστής».
Τι θα ισχύσει φέτος για τους νέους
Αυτομάτως ενεργοποιούνται από φέτος οι ρυθμίσεις που καταργούν την αιώνια φοίτηση. Τα πράγματα όμως δεν παίρνουν και τόσο δραματική τροπή όσο υποστηρίχθηκε από διάφορες πλευρές, του υπουργείου Παιδείας μη εξαιρουμένου. Αν αθροίσουμε το χρόνο που δίνουν στο νέο φοιτητή για να πάρει πτυχίο όλες οι σχετικές διατάξεις του νόμου, το χρονοδιάγραμμα που θα προκύψει είναι εξόχως χαλαρό:
▪ Οκτώ (για τα 4ετή τμήματα) ή 10 (για τα Πολυτεχνεία) χρόνια δίνει η πρώτη παράγραφος του άρθρου 14 («η ανώτατη διάρκεια φοίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου»).
▪ Aλλα 4 (για τα 4ετή τμήματα) ή 5 (για τα Πολυτεχνεία) χρόνια δίνει η τρίτη παράγραφος του ίδιου άρθρου («οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα επιθυμούν και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου»). Βεβαίως ο χρόνος της διακοπής δεν προσμετράται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Ο φοιτητής επανέρχεται στο τμήμα και συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει.
▪ Επιπλέον 1 χρόνο παράτασης δίνει στο νέο φοιτητή η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 14 «σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της γενικής συνέλευσης του τμήματος» και βεβαίως αίτηση του ενδιαφερόμενου.
Σύνολο χρόνου, 13 χρόνια για τους φοιτητές των 4ετών τμημάτων, 16 χρόνια για τους φοιτητές των Πολυτεχνείων και… 19 για τους φοιτητές των Ιατρικών.
Αυτομάτως ενεργοποιείται επίσης η ρύθμιση-λεπίδι για τις καταλήψεις, η οποία απαγορεύει την παράταση του εξαμήνου πέραν των δύο εβδομάδων. Αν ίσχυε πέρυσι, θα είχαν χαθεί και το χειμερινό και το εαρινό εξάμηνο σε εκατοντάδες τμήματα που υπολειτούργησαν λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων.
Κατά τα λοιπά, οι φοιτητές θα μείνουν και αυτή τη χρονιά δέσμιοι του ενός και μοναδικού συγγράμματος. Το υπουργείο Παιδείας δεν εξέδωσε εγκαίρως την εγκύκλιο για την εφαρμογή της λίστας συγγραμμάτων, από την οποία ο φοιτητής προβλέπεται ότι θα επιλέγει το σύγγραμμα της επιλογής του. Δεν θα χορηγηθούν άτοκα φοιτητικά δάνεια, διότι δεν έχει εκδοθεί η αναγκαία υπουργική απόφαση. Σε εκκρεμότητα θα παραμείνουν οι διατάξεις για τις ανταποδοτικές υποτροφίες και για τις τριμελείς επιτροπές, στις οποίες προβλέπεται ότι θα παραπέμπονται οι φοιτητές μετά από επανειλημμένες αποτυχίες τους σε υποχρεωτικά μαθήματα.
Οι διδάσκοντες οφείλουν να διανείμουν στους φοιτητές τους αναλυτικό διάγραμμα μελέτης, ενώ η γενική συνέλευση κάθε τμήματος μπορεί να θέσει σε εφαρμογή το θεσμό του συμβούλου σπουδών. Είναι στην ευχέρεια των ιδρυμάτων να ενεργοποιήσουν τη ρύθμιση που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε διδάσκοντες που αμελούν τις υποχρεώσεις τους.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου