Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Πρόκληση από την ΠΓΔΜ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Πρόκληση από την ΠΓΔΜ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Σε μια προκλητική κίνηση για το θέμα της ονομασίας προχώρησε η ΠΓΔΜ, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σρτζάν Κερίμ κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποκαλώντας τον πρόεδρο της «Μακεδονίας».

Η ελληνική αντιπροσωπεία αντέδρασε, υπενθυμίζοντας στον κ. Κερίμ τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία οποιαδήποτε αναφορά στη συγκεκριμένη χώρα γίνεται με την ονομασία FYROM.

Ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν πτοήθηκε, πάντως, σημειώνοντας ότι γνωρίζει τα ψηφίσματα, ωστόσο η αναφορά του σε «Μακεδονία» έγινε χάριν της αξιοπρέπειας της χώρας, όπως είπε.

Την σκυτάλη πήρε ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα του ονομάζεται και θα ονομάζεται «Μακεδονία».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το γεγονός, το υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την ΠΓΔΜ για προκλητική αδιαλλαξία.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Ο κ. Κερίμ, με την σημερινή του στάση, ενεργώντας καθ' υπόδειξιν της κυβέρνησής του, έπληξε ανεπανόρθωτα και για όσο χρόνο θα ασκεί τα καθήκοντα του, το κύρος και την αξιοπιστία του ως Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αφού δεν σεβάστηκε αποφάσεις του ιδίου του οργάνου του οποίου προεδρεύει αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού τον οποίο έχει κληθεί να υπηρετήσει.

»Η απαράδεχτη στάση του κ. Κερίμ επιβεβαιώνει την προκλητική αδιαλλαξία της κυβέρνησης των Σκοπίων. Επιβεβαιώνει την ελληνική επιχειρηματολογία. Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει. Αυτό επιβάλλει η υπεύθυνη θέση που έχει ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η ευθύνη για τις επιπτώσεις αυτής της αδιαλλαξίας θα ανήκει εξ' ολοκλήρου στην κυβέρνηση των Σκοπίων».

Πηγή: in.gr