Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Μπερνς: Ωρα για πρόοδο στο θέμα της ΠΓΔΜ

Μπερνς: Ωρα για πρόοδο στο θέμα της ΠΓΔΜ

ΗΡΘΕ Η ώρα να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ονομασίας με τα Σκόπια και για το σκοπό αυτό οι δύο χώρες πρέπει να αφοσιωθούν σε εποικοδομητικές και παραγωγικές διαπραγματεύσεις, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «αυτό είναι το μήνυμά μας προς τα Σκόπια και το πνεύμα της συνάντησής μας σήμερα με την υπουργό Εξωτερικών».

Η συζήτηση των δύο αξιωματούχων κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για το Κυπριακό, τα Σκόπια, το Κόσοβο, το Μεσανατολικό, τα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά, καθώς και για το θέμα της βίζας, στο οποίο σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος», όπως είπε η κα Μπακογιάννη στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Μπερνς αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας με τα Σκόπια είπε ότι οι ΗΠΑ πάντα στήριζαν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και πως οι δύο χώρες πρέπει να αφοσιωθούν σε εποικοδομητικές και παραγωγικές διαπραγματεύσεις. Τόνισε ότι «αυτό είναι το μήνυμα μας προς τα Σκόπια και είναι το πνεύμα της συνάντησής μας σήμερα με την υπουργό Εξωτερικών».

«Επιθυμούμε να ασκήσουμε την επιρροή μας για να συστήσουμε στα Σκόπια, όπως κάνουμε και με την Αθήνα, ότι ήρθε η ώρα να σημειωθεί πρόοδος και πιστεύουμε ότι ο πρέσβης Νίμιτς είναι αποτελεσματικός διαπραγματευτής και η διαδικασία θα προχωρήσει», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Μιλήσαμε για το Κόσοβο όπου οι ΗΠΑ και Ελλάδα συνεργάζονται για την εξεύρεση λύσης που θα είναι καλή για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», είπε ακόμη ο κ Μπερνς, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ισχυρός σύμμαχος, «είμαστε πολύ καλοί φίλοι, έχουμε σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση».

Για το Κυπριακό η κα Μπακογιάννη είπε ότι εξέθεσε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της διαδικασίας Γκαμπάρι και της ταχείας προώθησής της.

«Είχαμε πολύ καλή συνομιλία για το Κυπριακό. Προσβλέπω στη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο την Τετάρτη και άκουσα πολύ προσεκτικά τη συμβουλή της υπουργού Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα συντελεστεί πρόοδος και τα Ηνωμένα Έθνη θα επαναλάβουν τη διαδικασία», είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Για τη Μέση Ανατολή, είπε ότι «εργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε και είναι προς το κοινό συμφέρον η προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: