Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Κινούμενες βόμβες οι «κομμένοι»

Κινούμενες βόμβες οι «κομμένοι»

Ανησυχούν σε Μαξίμου και Ρηγίλλης για τη στάση που θα κρατήσουν στη Βουλή οι «κομμένοι» βουλευτές, οι οποίοι δεν τρέφουν φιλοδοξίες για μια μελλοντική επιστροφή στο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, ως το πρώτο κρας-τεστ για τη συνοχή της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 152 βουλευτών αντιμετωπίζουν στη Ν.Δ. την ψηφοφορία, μεθαύριο Πέμπτη, για την εκλογή του κ. Δημ. Σιούφα στην προεδρία της νέας Βουλής.

O πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία και στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κρύβουν το φόβο ότι αυτό ίσως δώσει την ευκαιρία για να εκδηλωθούν δυσαρέσκειες και πικρίες από την πλευρά των βουλευτών. Στη Ν.Δ. θεωρούν ως δεδομένη την εκλογή του κ. Σιούφα με την πρώτη ψηφοφορία (σ.σ.: χρειάζεται 151 ψήφους), αλλά δεν αποκλείουν ο νέος πρόεδρος της Βουλής να υπερψηφιστεί και από ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ιδίως του ΛΑΟΣ, οπότε θα είναι δύσκολο να διαπιστώσει το κυβερνών κόμμα τυχόν απώλειες από τη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Ανταρσία»

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να στείλεικατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης- ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωκομματικό πεδίο ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί κρούσματα απειθαρχίας, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του. Το ενδεχόμενο, ωστόσο, να βρεθεί η κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες αντιμέτωπη με μια «ανταρσία» βουλευτών σε κρίσιμα νομοσχέδια, απασχολεί έντονα το Μαξίμου. Και γι΄ αυτό το λόγο, όπως λένε οι ίδιες πηγές, θα βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση όλοι οι βουλευτές που εκτιμάται ότι μπορεί να ταρακουνήσουν το κυβερνητικό οικοδόμημα, προβάλλοντας ενστάσεις για συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Με 152 βουλευτές η κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε επιφυλακή για να περάσουν δύσκολα μέτρα στην οικονομία ή σε εργασιακά ζητήματα, για τα οποία πιθανότατα θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και από την κοινή γνώμη ή έστω από συντεχνίες», λέει υπουργός που έχει ήδη αποφασίσει να ενημερώνει κατά κύκλους τους βουλευτές της Ν.Δ. για τα μέτρα που σχεδιάζει να προωθήσει, ώστε να αποφύγει και «παρατράγουδα» στη Βουλή.

Νέα «αγκάθια»

Οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. είναι πεπεισμένοι ότι με το βλέμμα στην ισχνή πλειοψηφία των 152 βουλευτών έχει συγκροτηθεί και το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς βρέθηκαν στην κυβέρνηση συνάδελφοί τους, όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Παν. Καμμένος, που στην προηγούμενη Βουλή δεν έκρυψαν τις επιφυλάξεις τους για αρκετές νομοθετικές ρυθμίσεις. Στη Βουλή που ορκίζεται αύριο τον ρόλο του «αντάρτη» πολλοί εκτιμούν ότι ενδέχεται να παίξουν οι «κομμένοι» από τη νέα κυβέρνηση, οι οποίοι θεωρούν παράλληλα ότι στις 16 Σεπτεμβρίου έκλεισε και ο δικός τους κυβερνητικός κύκλος. Εκφράζοντας αντίστοιχο προβληματισμό, επιτελικά κομματικά στελέχη κάνουν λόγο για τα νέα «αγκάθια» της Β΄ Αθήνας, φωτογραφίζοντας τους κ.κ. Γερ. Γιακουμάτο και Βύρ. Πολύδωρα που, όπως υποστηρίζουν, «δεν έχουν τίποτα να χάσουν ή να περιμένουν και μόνον για λόγους κομματικής νομιμοφροσύνης θα αποφύγουν να τινάξουν στον αέρα μια ρύθμιση με την οποία θα διαφωνούν κάθετα...».

Πικρία

Και οι δύο, άλλωστε, δεν έκρυψαν την πικρία τους για την «πολιτική μοναξιά» που ένιωσαν την τελευταία περίοδο της κυβερνητικής θητείας τους, ενώ ειδικά για τον κ. Πολύδωρα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν την «απρόβλεπτη» στάση του, αλλά και την «αυτονομία» που χαρακτηρίζει τις πολιτικές κινήσεις του. Στους «δυσαρεστημένους» της νέας περιόδου πολλοί εντάσσουν και την πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, όπως και τον πρώην υφυπουργό Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλο που θα περιοριστούν πλέον στα βουλευτικά έδρανα, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες για μια δυναμική επάνοδο στην πρώτη γραμμή. Αυτές οι προσδοκίες, κατά τα ίδια στελέχη, μπορούν να συγκρατήσουν άλλους δυσαρεστημένους βουλευτές που βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης, όπως τον Αναστ. Παπαληγούρα, τον Αρ. Παυλίδη ή τον Βασ. Μιχαλολιάκο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: