Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Το Κουρδικό ρίχνει βαριά τη σκιά του στις τουρκικές εκλογές

Το Κουρδικό ρίχνει βαριά τη σκιά του στις τουρκικές εκλογές

Μόνιμη πληγή πλέον επί ένα τέταρτο του αιώνα, οι συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες στιγματίζουν και αυτή την εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία.

Η επομένη των εκλογών αναμένεται να βρει την τουρκική Εθνοσυνέλευση με μέλη που εκφράζουν κουρδικές θέσεις, για πρώτη φορά από την καθαίρεση, σύλληψη και φυλάκιση των Κούρδων βουλευτών το 1994.

Κι αυτό σε μία στιγμή που Αγκυρα απειλεί με εισβολή στο βόρειο Ιράκ για επιχειρήσεις κατά των ανταρτών και το αυτόνομο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ εξελίσσεται σε εθνικό κέντρο των Κούρδων όλων των χωρών της περιοχής, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πολίτες της Τουρκίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι Κούρδους υποψηφίους εντός της Τουρκίας υποστηρίζει και το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί, έχοντας κυρίως ερείσματα στα ισχνά αστικά στρώματα των Κούρδων.

Οι Κούρδοι υποψήφιοι είναι ιδαίτερα ισχυροί στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά και τις μεγαλουπόλης της δυτικής Τουρκίας, στις περιοχές όπου η παρουσία του κουρδικού στοιχείου είναι έντονη.

Αξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι το γεγονός ότι στις εν λόγω περιφέρειες μοναδικοί αντίπαλοι των Κούρδων είναι οι ισλαμιστές του ΑΚΡ, οι οποίοι επιμελώς αποφεύγουν να αρθρώνουν εθνικιστικό λόγο. Ερείσματα στους Κούρδους έχουν τα κόμματα που απηχούν θέσεις εκτός της επίσημης γραμμής του κεμαλικού κατεστημένου. Στις περιοχές αυτές το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έχει από ισχνή έως ανύπαρκτη εκλογική βάση.

Περισσότεροι από 60 Τούρκοι στρατιωτικοί έχασαν φέτος τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τους αντάρτες του ΡΚΚ εντός των τουρκικών συνόρων.

Στην κλιμάκωση του Κουρδικού δεν επενδύουν μόνον οι Κούρδοι υποψήφιοι αλλά και οι Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. Η σύγκρουση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τις οποίες κατηγορούν για υποδαύλιση του προβλήματος, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το πολιτικό μοτίβο πάνω στο οποίο αρθρώνουν τον λόγο τους οι Τούρκοι εθνικιστές.

Οι ίδιοι βρίσκουν ερείσματα και μεταξύ των κεμαλιστών και των κύκλων που προσβλέπουν σε μία επέμβαση των στρατιωτικών (συν τη μικρή πλην όμως δυναμική ομάδα των Τούρκων εθνικοσοσιαλιστών του Εργατικού Κόμματος, που αυτοπροβάλλονται ως μαοϊκοί αριστεροί). Ως εκ τούτου το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το MHP ηχεί ως ένα πιθανό σενάριο που δεν εκπλήσσει.

Σκιά που δεν μπορούν να αποτάξουν από πάνω τους οι εθνικιστές είναι η μαφιόζικη δράση στελεχών τής παράταξης, οι οποίοι συμμετείχαν στον βρώμικο πόλεμο κατά των Κούρδων με το «αζημίωτο».

Αφού έμεινε σχεδόν πέντε χρόνια εκτός Εθνοσυνέλευσης, διάστημα κατά το οποίο αμβλύνθηκαν οι αρνητικές εντυπώσεις του σκανδάλου από την εμπλοκή των Γκρίζων Λύκων στο κοινό ποινικό έγκλημα, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης προσδοκά τώρα να επιστρέψει με αιχμή του λόγου του το Κουρδικό.

Για να επιτύχει το σκοπό αυτό ο ηγέτης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί υπόσχεται «φωτιά και τσεκούρι» στους Κούρδους αυτονομιστές και μοιράζει στα πλήθη στις προεκλογικές συγκεντρώσεις σκοινί, μακάβριος πολιτικός συμβολισμός για να δείξει την αποφασιστικότητά του ότι θα επαναφέρει τη θανατική ποινή για να εκτελέσει τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν.


Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: