Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Καταβύθιση πριν 10.000 χρόνια

Καταβύθιση πριν 10.000 χρόνια

Λίθινα εργαλεία ηλικίας 10 χιλιάδων χρόνων εντοπίστηκαν, μετά από υποβρύχια έρευνα στην περιοχή "Άσπρος" του Ακάμα". Αυτά τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα καταδεικνύουν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πως αυτή η προ-νεολιθική θέση ήταν αρκετές φορές μεγαλύτερη από ό,τι σώζεται σήμερα στο κομμάτι της ακτής που δεν καταβυθίστηκε στη θάλασσα. Η πλουσιότερη σε ευρήματα περιοχή εντοπίστηκε σε βάθος 10 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε απόσταση 100 μέτρων από τη σημερινή ακτογραμμή. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα τόσο πρώιμης χρονολόγησης βυθισμένα στη θάλασσα.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Με λίγα λόγια, πριν 10 χιλιάδες χρόνια, η ακτή στην υπό αναφορά περιοχή ήταν 100 μέτρα πιο μέσα από τη σημερινή της θέση, αλλά καταβυθίστηκε λόγω λιωσίματος των παγετώνων και των συνεπειών που ακολούθησαν. Δηλαδή, ανέβηκε η στάθμη των νερών της θάλασσας και "βύθισε" τη στεριά. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και με την εκδήλωση (σε πόσα χρόνια άραγε;) του φαινομένου του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, πριν το 2004, πολύ λίγα πράγματα ήταν γνωστά για τις προ-νεολιθικές θέσεις στο νησί. Η ανακάλυψη δύο νέων θέσεων το 2004, μιας στον "Άσπρο" του Ακάμα και μιας στο "Nissi Beach" στην Αγία Νάπα άρχισαν να ρίχνουν νέο φως σε αρχαιολογικές θέσεις της Κύπρου, που χρονολογούνται 10.500 ως 12.500 χρόνια πριν από σήμερα. Τότε για πρώτη φορά έφταναν στο νησί τροφοσυλλέκτες μέσω της θάλασσας της ανατολικής Μεσογείου. Στη διάρκεια μιας ψυχρής κλιματικής αλλαγής από το 10800 ως το 9600 π.Χ., η στάθμη της θάλασσας ήταν 60 ως 70 μέτρα χαμηλότερα από ό,τι είναι σήμερα. Ολόκληρες περιοχές της ακτής καταβυθίστηκαν κατά το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων και τη μετάβαση στην Ολόκαινη περίοδο, κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια, όταν επικράτησαν θερμότερες κλιματικές συνθήκες. Επομένως, όσον αφορά αυτή την πρώιμη περίοδο, ό,τι βλέπουμε στην αρχαιολογική μαρτυρία στις σημερινές ακτές, όπως στον Άσπρο και στο "Nissi Beach", είναι μόνο η "κορυφή του παγόβουνου".

Έρευνα με δύτες

Η έρευνα της προ-νεολιθικής θέσης στον Άσπρο διευθύνεται από κοινού από τον κ. Albert J. Ammerman, καθηγητή της έδρας O/ Connor του Πανεπιστημίου Colgate (Hamilton, New York) και τον κ. Παύλο Φλουρέντζο, Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Η υποβρύχια έρευνα διενεργήθηκε από μια ομάδα εννέα δυτών, από την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επικεφαλής του προγράμματος καταδύσεων ήταν ο Δρ Tim Turnbull από τη Νέα Υόρκη. Αρχαιολογικός υπεύθυνος των καταδύσεων ήταν ο κ. Duncan Howit Marshall. Τα λίθινα εργαλεία μελετούνται από την κα Carole McCartney.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: