Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Ιαπωνία: Επιφύλαξη για το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού στη Β. Κορέα

Ιαπωνία: Επιφύλαξη για το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού στη Β. Κορέα

Με επιφύλαξη δέχθηκε η Ιαπωνία και αντέδρασε προσεκτικά στη διακοπή της λειτουργίας του βασικότερου πυρηνικού εργοστασίου της Βόρειας Κορέας, πιστεύοντας πως η Πιονγιάνγκ θα διατυπώσει νέες απαιτήσεις στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις.

"Πιστεύω πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν γιατί η Βόρεια Κορέα συνηθίζει να κάνει μια κίνηση για να πάρει κάτι άλλο σε αντάλλαγμα", τόνισε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Ασο.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν χθες τη διαδικασία διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου του Γιονγκμπιόν, ως πρώτο βήμα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας όπως συμφωνήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου.

Ο Ασο επισήμανε ακόμα πως η πρώτη φάση της συμφωνίας αυτής προβλέπει επίσης το κλείσιμο άλλων τεσσάρων πυρηνικών εγκαταστάσεων κάτι που δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Ο νέος γύρος των συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη στο Πεκίνο, παρουσία εκπροσώπων της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας, οι οποίοι θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της αποπυρηνικοποίησης.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: