Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Αντίστροφα μετράει η Τουρκία για την εκλογική αναμέτρηση της 22ας Ιουλίου

Αντίστροφα μετράει η Τουρκία για την εκλογική αναμέτρηση της 22ας Ιουλίου

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής βρίσκεται η Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται σίγουρος για τη νίκη του.

Τα βλέμματα στρέφονται στο πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικές ισορροπίες την επομένη των εκλογών. Τα κύρια θέματα στην εκλογική ατζέντα είναι οι σχέσεις ισλαμιστών-κεμαλιστών και το Κουρδικό, με τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις τους στην Οικονομία και τις σχέσεις τις χώρας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σε μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την περασμένη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν ανέβασε τον πήχη λέγοντας ότι αναμένει εκλογικό ποσοστό άνω του 34%.

Στελέχη του ισλαμιστικού κόμματος πάντως εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό ενδέχεται να κυμανθεί σε επίπεδα άνω του 40%.

Με αυτή την εκλογική δύναμη ο κ. Ερντογάν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία, έχοντας στην Εθνοσυνέλευση περίπου 310-315 βουλευτές σε σύνολο 550. Ο αριθμός αυτός πάντως απέχει από τις 367 έδρες, πλειοψηφία ικανή για να προωθήσει χωρίς προσκόμματα συνταγματικές αλλαγές και να αλλάξει τη μορφή του τουρκικού πολιτεύματος.

Ο αριθμός των εδρών που θα πάρει το AKP στη νέα Εθνοσυνέλευση θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την εκλογική δύναμη του τρίτου κόμματος και τους ανεξάρτητους που στηρίζονται από το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).

Δεύτερο κόμμα προβλέπεται ότι θα είναι το κεμαλιστικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό 20-25%.

Μάχη για να ξεπεράσει το όριο του 10%, ώστε να εισέλθει ως τρίτη πολιτική δύναμη στη νέα Εθνοσυνέλευση δίνουν οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το οποίο ίσως φθάσει και το 15%.

Το μέχρι πρόσφατα πολλά υποσχόμενο κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας και πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεχμέτ Αγάρ, μάλλον δεν ξεπερνάει στο όριο του 10%, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση των ανεξάρτητων υποψηφίων που στηρίζει το κουρδικό DTP, καθώς η παρουσία έως και 40 Κούρδων βουλευτών θα αλλάξει ριζικά το σκηνικό στη νέα Εθνοσυνέλευση.

Το DTP κατέρχεται στις εκλογές στηρίζοντας ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να ξεπεράσει τον «σκόπελο» του 10%, καθώς το κόμμα έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στην κατοικούμενη από Κούρδους ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, ωστόσο στο σύνολο της επικράτειας δεν ξεπερνά το όριο αυτό του εκλογικού νόμου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι στην Κωνσταντινούπολη κατέρχεται υποψήφιος που διεκδικεί την ψήφο των εθνικών, θρησκευτικών και κοινωνικών μειονοτήτων, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής. Πρόκειται για τον πανεπιστημιακό Μπασκίν Οράν.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: