Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗE: Γκι-μουν καλεί Ταλάτ

Παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗE: Γκι-μουν καλεί Ταλάτ


Προσωπικά παρενέβη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προς τον Τ/Κ ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να αποδεχθεί την πρόσκληση του Τάσσου Παπαδόπουλου για απευθείας συνάντηση το συντομότερο δυνατόν.

Με χθεσινή του δήλωση, ο κ. Μπαν Γκι-μουν ανέφερε ότι τηλεφώνησε στον κ. Ταλάτ την περασμένη Παρασκευή σε μια προσπάθεια να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Η Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού απέφυγε στην αρχή να ανακοινώσει την τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ταλάτ. Φαίνεται, όμως, ότι στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη και ο κ. Μπαν προέβη σε σχετική δήλωση. Η απάντηση που έδωσε ο Τ/Κ ηγέτης στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών δεν κατέστη γνωστή. Διπλωματικοί κύκλοι, όμως, θεωρούν σίγουρο πως η τ/κ πλευρά θα προσέλθει για συνομιλίες μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Ιουλίου στην Τουρκία. Σε μια από τις σπάνιες δηλώσεις του για το Κυπριακό και την πορεία του διακοινοτικού διαλόγου ο Μπαν Γκι-μουν ανέφερε τα εξής: "Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της κατάστασης στην Κύπρο. Ως Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών εμπλέκομαι σε συζητήσεις με πολλούς ηγέτες της διεθνούς κοινότητας. Μιλώ μαζί τους στο τηλέφωνο και τους συναντώ προσωπικά"... "δεν ανακοινώνω τις επαφές μου αυτές"... "και γι΄ αυτό ορισμένοι δημοσιογράφοι μού έχουν αναφέρει ότι είμαι ένας απρόσωπος Γ.Γ.. Πρέπει, όμως, να γνωρίζετε ότι είμαι πολύ ενεργός στο παρασκήνιο. Είχα μια καλή συνομιλία και πάλι με έναν από τους (ηγέτες) στο κυπριακό πρόβλημα, τον κ. Ταλάτ, νομίζω την περασμένη Παρασκευή και συνεχίζω να ενθαρρύνω τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εμπλακούν σε διάλογο. Και αυτό θα συνεχίσω να πράττω".

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι μεσολαβητές είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την προσωρινή, όπως τη χαρακτηρίζουν, απόρριψη από τον κ. Ταλάτ της πρόσκλησης του κ. Παπαδόπουλου για απευθείας συνάντηση, με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να αρχίσει ο διακοινοτικός διάλογος στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Όπως έχει γράψει και την περασμένη εβδομάδα ο "Π" οι πιέσεις των μεσολαβητών προς τον Τ/Κ ηγέτη για συνάντηση εδώ και τώρα είναι διαρκείς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το τηλεφώνημα του κ. Μπαν Γκι-μουν της περασμένης Παρασκευής. Η συνομιλία τους, όμως, δεν ανακοινώθηκε, προφανώς διότι ο ΟΗΕ δεν επιθυμούσε σε αυτό το στάδιο να αποδοθεί έστω και εμμέσως ευθύνη στον Τ/Κ ηγέτη ή την τουρκική πλευρά ευρύτερα. Ο "Π" αντιλαμβάνεται ότι για το τηλεφώνημα δεν είχε ενημερωθεί ούτε η ε/κ πλευρά. Στο τέλος τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να προβεί ο Γ.Γ. στην ανωτέρω σύντομη και "ουδέτερη" δήλωση, ίσως σε μια τελευταία προσπάθεια άσκησης πιέσεων προς τον Τ/Κ ηγέτη. Ο κ. Ταλάτ, όπως αντιλαμβανόμαστε, δεν αρνήθηκε τις συναντήσεις. Χρησιμοποίησε, όμως, τη ματαίωση του αγώνα Τσετίνκαγια - Λούτον ως πρόφαση, για να αναβάλει μερικές ημέρες ή εβδομάδες τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στους διπλωματικούς κύκλους πιστεύουν ότι το τετ-α-τετ θα καταστεί δυνατό πριν το τέλος Ιουλίου. Στα κατεχόμενα, όμως, πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις τοποθετούν τη συνάντηση εντός του Αυγούστου, όταν θα έχει σχηματισθεί, όπως πιστεύουν, νέα Κυβέρνηση στην Τουρκία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: