Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

Προειδοποίηση σε Aγκυρα από Kύπρο

Προειδοποίηση σε Aγκυρα από Kύπρο

«Εάν η Τουρκία παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, θα καταγγελθεί σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασίλης Πάλμας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τουρκικό ερευνητικό πλοίο προσεγγίζει τις περιοχές όπου η Κύπρος έχει δηλώσει ότι θα ερευνήσει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι υπάρχει κινητικότητα σε κάποιες περιοχές και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση, πρόσθεσε, όμως, ότι δεν σημειώθηκε παραβίαση των χωρικών υδάτων, ενώ δήλωσε ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί ήδη ο ΟΗΕ. Η αντίδραση της Τουρκίας στην πρόθεση της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες στον θαλάσσιο χώρο για ενεργειακά κοιτάσματα, εντείνεται όσο πλησιάζει η 16η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία, όπως δήλωσε χθες ο κ. Πάλμας, ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάθεσης ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου. «Αυτός είναι ο πρώτος γύρος της διαδικασίας. Ολοι όσοι καταθέσουν πρόταση ενδιαφέροντος θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν εξόρυξη σε ό,τι αφορά τα πετρέλαια. Υπάρχει όμως και ο δεύτερος γύρος των αδειοδοτήσεων, με τρισδιάστατες έρευνες, με πιο ακριβείς μελέτες, που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2008», πρόσθεσε.

Εν όψει της 16ης Αυγούστου, η Τουρκία προέβη σε διάβημα προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, ζητώντας την παρέμβασή του για να σταματήσουν οι έρευνες και κατηγορώντας την Κύπρο για προσπάθεια διαμόρφωσης τετελεσμένων στην περιοχή. Η Κύπρος απάντησε επίσης με διάβημα, αναφέροντας ότι ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Πάντως, η τουρκική πλευρά δείχνει να εμμένει στις θέσεις της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ θα έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου τον δικό της διαγωνισμό για εκδήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να αναθέσει σε εταιρείες τις έρευνες για ενεργειακά αποθέματα στη θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, ανάμεσα στις περιοχές που αναφέρονται ως υποψήφιες για έρευνα είναι και ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, τον οποίο έχει δεσμεύσει για έρευνες η Κύπρος.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: