Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

«Κατηγορώ» κατά Ρωσίας για ρίψη πυραύλου στην επικράτεια της Γεωργίας

«Κατηγορώ» κατά Ρωσίας για ρίψη πυραύλου στην επικράτεια της Γεωργίας

Για επιθετική ενέργεια κατηγορεί τη Ρωσία η πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας, καταγγέλλοντας ότι ρωσικά μαχητικά έριξαν στο γεωργιανό έδαφος πύραυλο εδάφους-αέρος που δεν εξερράγη. Ουδεμία αποστολή πραγματοποιήθηκε στον εναέριο χώρο της Γεωργίας, λέει η Μόσχα.

Σε ένα ακόμη επεισόδιο στις διαταραγμένες -μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991- σχέσεις των δύο γειτόνων, η Γεωργία ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι ρωσικά μαχητικά προχώρησαν σε ρίψη βόμβας ή τηλεκατευθυνόμενου πυραύλου στο χωριό Τσιτελουμπάνι, περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της χώρας, Τιφλίδα.

Το χωριό αυτό βρίσκεται κοντά στη Νότια Οσετία, επαρχία που έχει αποσχισθεί από τη Γεωργία και αποτελεί μόνιμη αιτία διαμάχης μεταξύ Μόσχας και Τιφλίδας. Η επαρχία λαμβάνει οικονομική και πολιτική υποστήριξη από τη Ρωσία.

«Τα ραντάρ μας έδειξαν ότι τα αεροσκάφη ήλθαν από τη Ρωσία και κατόπιν πέταξαν πίσω, στην ίδια κατεύθυνση. Εκλαμβάνω το γεγονός αυτό ως επιθετική ενέργεια από αεροσκάφη που πέταξαν από το έδαφος άλλης χώρας» είπε ο Γεωργιανός υπουργός Βάνο Μεραμπισβίλι στο πρακτορείο Reuters.

Ο Γεωργιανός υπουργός Εσωτερικών μίλησε για παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου και «επιθετική ενέργεια». Από ρωσικής πλευεράς, ο εκπρόσωπος της αεροπορίας αρνήθηκε τις κατηγορίες, υπογραμμίζοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία επιχείρηση στον γεωργιανό εναέριο χώρο.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν δραματικά πέρυσι όταν η Γεωργία απέλασε τέσσερις Ρώσους στρατιωτικούς με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ξέσπασε θυελλώδης διπλωματική διαμάχη και η Μόσχα επέβαλε οικονομικές κυρώσεις κατά της Τιφλίδας, απελαύνοντας παράλληλα πολλούς Γεωργιανούς από το έδαφός της.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: