Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

Επικίνδυνα παιχνίδια

Επικίνδυνα παιχνίδια

Έκπληξη προκαλεί η ανακίνηση θέματος ομοσπονδίας από υποστηρικτές της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου - Είναι προεκλογική σκοπιμότητα ή υπάρχει και ουσία που μπορεί να επηρεάσει το Κυπριακό;

Ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά προκαλεί, στην Κύπρο και το εξωτερικό, η δημόσια συζήτηση και η αμφισβήτηση του μοντέλου της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως βάση λύσης του πολιτικού προβλήματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία την προσήλωση της ε/κ πλευράς στο συγκεκριμένο μοντέλο λύσης. Η διζωνική - δικοινοτική, άλλωστε, αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου μεταξύ των κυρίων Παπαδόπουλου - Ταλάτ και των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια στάση έχουν και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Στελέχη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και σύσσωμο το ΕΥΡΩΚΟ φέρνουν, όμως, διαρκώς τον τελευταίο μήνα το θέμα στη δημοσιότητα. Αντιτίθενται, όπως ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης, ανοιχτά στην ομοσπονδία, ή τονίζουν, όπως το επίσημο ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, ότι σημασία δεν έχουν οι ταμπέλες και οι ονομασίες της βάσης λύσης, αλλά το περιεχόμενό της. Η θέση του ΕΥΡΩΚΟ κατά την ομοσπονδίας δεν είναι καινούργια, αλλά εδώ και χρόνια κατατεθειμένη. Στο όλο ζήτημα έχει εμπλακεί με δηλώσεις του και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, προβάλλοντας τη θέση ότι η λύση ομοσπονδίας, που συμφώνησαν το 1977 ο Μακάριος και ο Ντενκτάς, δεν είναι ίδια με αυτήν που συζητούμε σήμερα. Τη δημόσια συζήτηση παρακολουθούν με έκπληξη πολίτες στο νησί, αλλά και χώρες που ασχολούνται με το Κυπριακό. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η αμφισβήτηση της ομοσπονδίας εξυπηρετεί προεκλογικούς σκοπούς, για τη συσπείρωση των κομματικών χώρων που την υποστηρίζουν ή αν έχει και ουσιαστικό περιεχόμενο, που μπορεί να επηρεάσει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία λύσης του πολιτικού προβλήματος.

Παραμένουν προσηλωμένοι
Τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, διά του Γενικού τους Γραμματέα, έθεσαν για πρώτη φορά ερωτηματικά για το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Στην έκθεσή του, τον Ιούνιο του 2004, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Κόφι Ανάν διερωτήθηκε αν πραγματικά η ομοσπονδία είναι το κατάλληλο όχημα, που μπορεί να οδηγήσει τις δύο κοινότητες σε συμφωνημένη λύση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σπεύδει από τότε να τονίζει διαρκώς ότι η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στο συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο προέκυψε (μολονότι αμφισβητείται σήμερα από την ΕΔΕΚ) από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς το 1977 και 1979 αντίστοιχα. Ακόμα και χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μολονότι χαρακτήρισε χαρακίρι την αποδοχή της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας το '77, τόνισε ότι αποτελεί τη βάση λύσης του Κυπριακού. Τη στήριξή τους στο ομοσπονδιακό μοντέλο επαναλαμβάνουν διαρκώς ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου μάλιστα του κόμματος της Αριστεράς, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε χθες ότι τυχόν εγκατάλειψη της ομοσπονδίας οδηγεί στη διχοτόμηση. Ίδια ήταν και η τοποθέτηση του Δημήτρη Χριστόφια περίπου δυο εβδομάδες πριν.

Επίμονα ερωτηματικά
Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρθηκε κι ανωτέρω, στελέχη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και ο Αρχιεπίσκοπος θέτουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την ομοσπονδία υπό αμφισβήτηση. Πολιτικοί κύκλοι στην Κύπρο, αλλά και διπλωμάτες τόνισαν στον "Π" ότι η στάση αυτή προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά. Ειδικά λόγω του γεγονός ότι η αμφισβήτηση προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο στήριξης της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ορισμένοι αποδίδουν προεκλογικές σκοπιμότητες στο όλο θέμα, τονίζοντας ότι μετά την αποχώρηση του ΑΚΕΛ από την τριμερή, η ανάπτυξη σκληρότερων θέσεων στο Κυπριακό θα συσπειρώσει τους κομματικούς χώρους που στηρίζουν τον απερχόμενο Πρόεδρο. Άλλοι, διπλωματικοί κύκλοι κυρίως, τονίζουν ότι "οι θέσεις που αναπτύσσονται για την ομοσπονδία, σημειώνονται με προσοχή στις πρωτεύουσες που ασχολούνται με το Κυπριακό". Σε αυτό το στάδιο δεν επιχειρείται η εξαγωγή συμπερασμάτων. Τονίζεται, όμως, ότι στη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία έχουν βασιστεί όλα τα σχέδια λύσης του Κυπριακού από το 1980 κι έπειτα, το μοντέλο έχει καταγραφεί, με τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ αποτελεί τη βάση λύσης και για την ΕΕ, η οποία δεσμεύεται να το προσαρμόσει στο κοινοτικό κεκτημένο. Τονίζεται, επίσης, ότι τυχόν προσπάθεια απομάκρυνσης από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του '77 και του '79, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και ανοίγει το δρόμο για μοντέλα λύσης που ενδέχεται να απέχουν πολύ από τις προσδοκίες της ε/κ πλευράς.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: