Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Σταθερή η εικόνα στην Ηλεία

Σταθερή η εικόνα στην Ηλεία

Οι πυρκαγιές του νομού Ηλείας παρουσιάζουν σταθερότητα ως προς τη γεωγραφική τους εξάπλωση, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι περιοχές προκαλούν ανησυχία είναι αυτές στην ανατολική και νότια πλευρά των πυρκαγιών και συγκεκριμένα, ο άξονας ΟΛΥΜΠΙΑΣ-ΛΑΛΑ-ΠΕΡΣΑΙΝΑΣ και ΘΕΙΣΟΑΣ- ΡΟΒΙΑΣ - ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ - ΝΕΑΣ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ .

Ιδιαίτερη σημασία επίσης δίνεται στην περιοχή Ματεσίου, λόγω της στενότητας του ποταμού Αλφειού, στο συγκεκριμένο σημείο και επομένως, του αυξανόμενου κινδύνου να τον περάσει η φωτιά.

Η πυρκαγιά του Ταϋγέτου θεωρείται ως ιδιαίτερης δυσκολίας, λόγω του έντονου ανάγλυφου και των μεγάλων υψομέτρων. Αν και αυτή παρουσιάζει μια σταθερή κατάσταση, τα προβλήματα εντοπίζονται στην κορυφογραμμή, στα όρια των νομών Λακωνίας- Μεσσηνίας.

Σε σταθερή κατάσταση βρίσκεται επίσης η πυρκαγιά της Μεγαλόπολης, χωρίς ενεργά μέτωπα, αλλά με υπαρκτό τον κίνδυνο, λόγω του μεγάλου μήκους της περιμέτρου και του δύσβατου εδάφους.

Σχετική ύφεση παρουσιάζει η πυρκαγιά του Πάρνωνα, όπου έχει δημιουργηθεί ζώνη επαγρύπνησης από το σύνολο των δυνάμεων, για την άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση έξαρσής της.

Στα μέτωπα του νομού Ευβοίας, η πυρκαγιά του Μίστρου είναι σε εξέλιξη, ενώ η πυρκαγιά στη Σέττα παρουσιάζει σταθερότητα, χωρίς ενεργά μέτωπα και καταπολεμούνται επιμέρους εστίες.

Yπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές:

- Στις περιοχές Μάζι- Άσκρι, στον Αλίαρτο Βοιωτίας,

- Στο Καναλάκι Βοιωτίας και

- Στο Ανήλιο Μετσόβου Ιωαννίνων.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά στο Γραμματικό Αττικής, όπου θα παραμείνουν και θα επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης έως τις 19:00 της ίδιας ημέρας ανέρχεται σε 36.

Η διεθνής συνδρομή σε εναέρια μέσα, για σήμερα, ανέρχεται σε 33 μέσα, εκ των οποίων 9 Α/Φ και 24 Ε/Π. Από αυτά, επιχείρησαν σήμερα τα 26, ενώ δεν επιχείρησαν τα 6 Α/Φ της Σερβίας και 1 Α/Φ της Πορτογαλίας.

Όσον αφορά στις επίγειες δυνάμεις, σε πεζοπόρα τμήματα, επιχείρησαν χθες 64 Γάλλοι στην περιοχή του Πάρνωνα, 59 Κύπριοι με 6 οχήματα, στην περιοχή της Σέττας, στην Εύβοια, τμήμα Κυπρίων με 28 πυρ/στες και 4 οχήματα επιχείρησαν στο Μάτεσι Ηλείας και άλλοι 52 Κύπριοι με 4 οχήματα, στην περιοχή Λάλα.

Επίσης, 60 Ισραηλινοί επιχείρησαν στην περιοχή Καλυβάκια Ηλείας, 19 Ούγγροι με 5 οχήματα, στην περιοχή Άνω Σέττα στην Εύβοια και τέλος, τμήμα Γάλλων, Ισπανών, Πορτογάλων, Ιταλών και Ελλήνων επιχείρησαν και αυτοί στην Εύβοια.

Από τις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων στα συμβάντα της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, σημαντική είναι η προσφορά των 100 εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Επικινδυνότητας, για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου, δείκτης (4), στους νομούς Σάμου, Χίου, Λέσβου, Εύβοιας, Αττικής, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: