Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Δυναμική η προσφορά τραπεζών για την ανακούφιση πυροπαθών

Δυναμική η προσφορά τραπεζών για την ανακούφιση πυροπαθών

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ και μάλιστα με εντυπωσιακά μεγέθη, οι προσφορές των τραπεζών με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές αλλά και στην ανασυγκρότηση των περιοχών που αντιμετώπισαν την πύρινη λαίλαπα.

Πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν και τη στήριξη των πολιτών, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, θα υλοποιήσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG με βάση τις προτεραιότητες που θα θέτει η πολιτεία στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου ανασυγκρότησης που θα εκπονηθεί. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τρεις δέσμες πρωτοβουλιών.

Για την ανακούφιση των πληγέντων, προβλέπεται οικονομική ενίσχυση σε οικογένειες με απώλεια συγγενικών προσώπων καθώς και σε πληγέντες που έχασαν την κύρια κατοικία τους ή άλλο βασικό περιουσιακό στοιχείο. Επίσης, θα γίνει πλήρης διαγραφή των υπολοίπων οφειλών των στεγαστικών, καταναλωτικών και αγροτικών δανείων που έχει χορηγήσει η Eurobank ΕFG στις δύο αυτές κατηγορίες πληγέντων. Οι δικαιούχοι των ανωτέρω ενισχύσεων θα προσδιοριστούν επί τη βάσει της επίσημης καταγραφής από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Για την αντιμετώπιση και την πρόληψη πυρκαγιών, θα γίνει δωρεά εξοπλισμού προς το Πυροσβεστικό Σώμα με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του. Το είδος του εξοπλισμού θα προσδιοριστεί καθ' υπόδειξη του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ επίσης θα χρηματοδοτηθούν μη κυβερνητικοί οργανισμοί και άλλες εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα προστασίας των δασών. Δέσμη πρωτοβουλιών θα ληφθεί για την αποκατάσταση των δασικών περιοχών με οικονομική ενίσχυση του εθνικού προγράμματος αποκατάστασης των δασικών εκτάσεων που κατεστράφησαν από τις πυρκαγιές του 2007, όπως αυτό θα καταρτιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Για την Ηλεία

Ειδικά για το νομό Ηλείας, το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση θα διαθέσει το ποσό των 20 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για την αποκατάσταση των πυροπαθών και των δήμων και κοινοτήτων που επλήγησαν στο νομό. Αυτό υπαγορεύεται από το ότι ο Νομός Ηλείας επλήγη περισσότερο από κάθε άλλον και από το γεγονός ότι ο ιδρυτής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση κατάγετο από την περιοχή, με την οποία είχε συνδέσει τη φιλανθρωπική του δράση εδώ και 40 χρόνια», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά μέριμνα για τους αστέγους, χορήγηση επιδόματος σπουδών για όλους τους μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές που έχασαν έναν από τους γονείς τους, έργα αποκατάστασης υποδομών στους δήμους και τις κοινότητες που καταστράφηκαν κατά τις πυρκαγιές (σχολικά κτήρια, κέντρα υγείας κ.λπ.) και οικονομική συνδρομή για την ανάπλαση του περιβάλλοντος πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας.

* Το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ θα καταθέσει η Τράπεζα Κύπρου στο Ειδικό Ταμείο Στήριξης των πληττόμενων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης (αρ. Λογ. 2341103053) για την κάλυψη άμεσων αναγκών των πυροπαθών. Επίσης, η τράπεζα θα διαθέσει 1 εκατ. ευρώ στους πληγέντες δήμους του νομού Ηλείας.

Η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει στη δωρεά 3 πυροσβεστικών οχημάτων δασών ταχείας επέμβασης στους Δήμους Βυτίνας, Λεβιδίου και Φαλάνθου για την υποστήριξη των υποδομών προστασίας και πυρασφάλειας των συγκεκριμένων δήμων που περιβάλλουν το όρος Μαίναλον, τη δωρεά 2 πυροσβεστικών οχημάτων δασών ταχείας επέμβασης στους δήμους Ξυλοκάστρου και Φενεού για την υποστήριξη των υποδομών προστασίας και πυρασφάλειας των συγκεκριμένων δήμων που περιβάλλουν το όρος Ζήρια, τη δωρεά 1 πυροσβεστικού οχήματος δασών ταχείας επέμβασης στο δήμο Μυστρά για την υποστήριξη των υποδομών προστασίας και πυρασφάλειας του δήμου που περιβάλλει το όρος Ταϋγετος και την δωρεά 2 πυροσβεστικών οχημάτων δασών ταχείας επέμβασης στους δήμους Διρφίων και Κύμης για την υποστήριξη των υποδομών προστασίας και πυρασφάλειας των συγκεκριμένων δήμων που περιβάλλουν τα όρη Δίρφη και Σέτα.

Οπως ανακοινώνει η τράπεζα, θα ενισχύσει τον ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) με την αγορά εξοπλισμού για τις άμεσες ανάγκες τους και ως αναγνώριση της θυσίας των πυροσβεστών, που έχασαν τη ζωή τους στην άνιση μάχη τόσο στις πρόσφατες πυρκαγιές όσο και στις πυρκαγιές της Κρήτης, θα εισφέρει το ποσό των 20 χιλ. ευρω στην οικογένεια κάθε εκλιπόντος. Η Κύπρου αναστέλλει επίσης την πληρωμή δόσεων των δανείων για ένα χρόνο των οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

* Το ποσό των 500 χιλ. ευρώ θα καταθέσει η Attica Bank στον ειδικό λογαριασμό που άνοιξε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ λάβει άμεσα μέτρα για την αναστολή δόσεων δανείων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις της πολιτείας. Η διοίκηση της Attica Bank άνοιξε ειδικό λογαριασμό στον οποίο στελέχη και εργαζόμενοι μπορούν να καταθέτουν χρηματική βοήθεια υπέρ των οικογενειών με θύματα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στις πυρόπληκτες περιοχές.

* Η Geniki Bank θα προσφέρει το 1% της αξίας των αγορών όλων των πιστωτικών καρτών της από τις 29 Αυγούστου ως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα δέχεται καταθέσεις σε όλα τα καταστήματα του δικτύου της, προς το λογαριασμό που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ενίσχυση των πυροπαθών, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με κανένα έξοδο.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: