Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

"Αντιπύρ": Μεγάλη η συνεισφορά των Κυπρίων πυροσβεστών

"Αντιπύρ": Μεγάλη η συνεισφορά των Κυπρίων πυροσβεστών

Σημαντική είναι η βοήθεια που πρόσφεραν οι Ευρωπαϊκές χώρες στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ειδικά όμως για τους Κύριους δασοπυροσβέστες πρέπει να πούμε ότι εργάστηκαν συντονισμένα χρησιμοποιώντας κάποιες πρωτοποριακές μεθόδους. Συγκεκριμένα, σε δασικές περιοχές όπου τα πύρινα μέτωπα είχαν φορά προς κατοικημένες περιοχές, αντί για να προσπαθούν να σβήνουν τις φωτιές, αυτοί έβαζαν νέες εστίες , μπροστά από το μέτωπο της πύρινης λαίλαπας. Δημιουργούσαν δηλαδή μια ελεγχόμενη εστία σε μια περιοχή όπου εκτιμούσαν ότι θα περάσει η φωτιά. Ετσι κατέκαιαν μερικά στρέμματα και όταν πλησίαζε η φωτιά πολύ απλά δεν έβρισκε τίποτε να κάψει με αποτέλεσμα να σβήνει . Η μέθοδος αποκαλείται στην ορολογία των ειδικών στη δασοπυρόσβεση «αντιπύρ» και είναι στην ουσία δημιουργία αντιπυρικής ζώνης με ελεγχόμενη καύση. Βάζουν δηλαδή φωτιά μπροστά από την κύρια πυρκαγιά καίγοντας μια μικρή έκταση, οπότε όταν φτάσει εκεί το κύριο μέτωπο δεν έχει τι να κάψει και σταματάει.

Τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούν αρκετοί δασοκομάντος σε όλο τον κόσμο.


Οι Κύπριοι ρίχτηκαν κυρίως στη μάχη με τις φλόγες στην Ανδρίτσαινα ενώ ο επικεφαλής της αποστολής του Τμήματος Δασών Γιώργος Παττίχης, δήλωσε ότι στην περιοχή μάχονται κατά της πύρινης λαίλαπας εικοσι-οκτώ Κύπριοι εθελοντές με τέσσερα βυτιοφόρα.
Ανέφερε ακόμη ότι ήδη έχουν γλιτώσει ένα μικρό χωριό από τη φωτιά. Ο Βοηθός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάμπος Χαραλάμπους, είπε ότι οι πυροσβέστες και οι άνδρες της Πολιτικής Αμυνας παραμένουν προληπτικά στο χώρο της Εύβοιας, καθώς, όπως ανέφερε, με κόπους και κίνδυνο της ζωής τους, έχουν καταφέρει να κατασβέσουν τη φωτιά που απειλούσε το Αλιβέρι.

Μεγάλη συνεισφορά είχαν και οι Γάλλοι, οι οποίοι αξίζει να σημειωθεί ότι έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής από κατοίκους πολλών περιοχών.

Οφείλουμε λοιπόν ως Ελληνες ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων .

Πηγή: Aegean Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: