Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Η ελληνική γλώσσα θα διδάσκεται από φέτος στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου

Η ελληνική γλώσσα θα διδάσκεται από φέτος στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου

Στο περίοπτο για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και πολιτισμών Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου θα διδάσκεται από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά η ελληνική γλώσσα.

Σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε ειδική πανηγυρική τελετή, με την παρουσία πανεπιστημιακών αρχών, Κινέζων αξιωματούχων, ξένων διπλωματών, καθώς και 1.100 φοιτητών.

Επισημαίνεται ότι το τμήμα Eλληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου θα είναι η δεύτερη έδρα Ελληνικής Γλώσσας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ύστερα από εκείνη του Πανεπιστημίου της Σαγκάης, ενώ τα ελληνικά διδάσκονται, επίσης, στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, στο στρατιωτικό πανεπιστήμιο του Λουογιάνγκ και στο τμήμα Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νανκίν.

Στο νέο τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου έχουν ήδη εγγραφεί πολλοί Κινέζοι φοιτητές, ενώ πρόσφατα το πανεπιστήμιο συνήψε συμφωνία ανταλλαγής καθηγητών και φοιτητών με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.

Στην τελετή έναρξης, την Ελλάδα εκπροσώπησε ως τιμώμενος ομιλητής ο πρέσβης της χώρας μας στην Κίνα, Μιχαήλ Καμπάνης, ο οποίος απηύθυνε, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του πανεπιστημίουπ Ξάο Πινγκ, και εξ ονόματος των παρευρισκομένων διπλωματών, χαιρετισμό προς τους φοιτητές.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε στη δυνατότητα της διδασκαλίας ξένων γλωσσών «να συμβάλλουν στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ εθνών και κυβερνήσεων, να συνεισφέρουν στην αμοιβαία κατανόηση των λαών και να προάγουν τη διεθνή ειρήνη και ευημερία».

Το νέο πρόγραμμα σπουδών με τη λειτουργία έδρας διδασκαλίας της ελληνικής, πρόσθεσε ο πρέσβης της Ελλάδας «αποτυπώνει τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στις σινο-ελληνικές σχέσεις κατά τα τελευταία έτη και φέρνει τον ελληνικό και κινεζικό λαό εγγύτερα».

Ο κ. Καμπάνης κατέληξε υπογραμμίζοντας τη βούληση και της πρεσβείας της Ελλάδας να συνεισφέρει στους δεσμούς συνεργασίας του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου με ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με το οποίο έχει συνάψει σχέσεις συνεργασίας, και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να στηρίξει ανάλογα προγράμματα σε κινεζικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους φοιτητές τους.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: