Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

YΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

YΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η λεκτική, σε έντονο ύφος, παρέμβαση του στρατού στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία προκαλούν ανησυχία στην Κύπρο όπως και σε όλη την ΕΕ, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, επαναλαμβάνοντας πως άσχετα με τις οποίες εκλογικές διαδικασίες στην Τουρκία, το Κυπριακό συνεχίζει να παραμένει στα χέρια του τουρκικού στρατού.

Σε δηλώσεις της στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από τη Σλοβενία, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία, προσθέτοντας πως «μας ανησυχεί, όπως ανησυχεί βέβαια και όλη την ΕΕ, η παρέμβαση από το στρατό, σε ένα πολύ έντονο ύφος, έστω και αν μέχρι στιγμής είναι λεκτική».

Συνεχίζοντας η κ. Μαρκουλλή επανέλαβε ότι «το Κυπριακό, βρίσκεται ακόμα, δυστυχώς, στα χέρια του τουρκικού στρατού», προσθέτοντας πως η άποψη της πλευράς μας βασίζεται στις πραγματικότητες και στη μέχρι τώρα συμπεριφορά του τουρκικού στρατού.

Αναφορικά με τις τουρκικές απειλές, που εκτοξεύτηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι «σίγουρα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

«Παρακολουθούμε στενά και ενημερώνουμε συνεχώς τους εταίρους μας», είπε, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια των επαφών της στη Σλοβενία, σε όλες τις συναντήσεις που είχε εξέθεσε «όλες αυτές τις απειλές της Τουρκίας και για το θέμα των πετρελαίων, αλλά και για άλλα θέματα και τις σοβαρές ανησυχίες μας και βεβαίως ζήτησα την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην ΕΕ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: