Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Σε έξαρση οι πυρκαγιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Σε έξαρση οι πυρκαγιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Οι πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη παρουσιάζουν έξαρση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μετά το μεσημέρι γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης

ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ που βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική παρουσιάζουν έξαρση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μετά το μεσημέρι γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης.

Ειδικότερα η πυρκαγιά στο Μίστρο Ευβοίας που είναι σε εξέλιξη έχει μέτωπο σε δύσβατη περιοχή και με μεγάλο υψόμετρο και καταβάλλεται προσπάθεια να ελεγχθεί από ισχυρές επίγειες δυνάμεις καθώς και ένδεκα αεροπλάνα μεταξύ των οποίων ένα πορτογαλικό, ένα γαλλικό, ένα ιταλικό και δύο ισπανικά.

Η πυρκαγιά στην Ανδρίτσαινα Ηλείας παρουσιάζει έξαρση σε δύο μέτωπα, ένα στο χωριό Μάτεσι που κατευθύνεται προς το Παλαιόκαστρο και ένα στη Θεισόα, με κατεύθυνση το χωριό Κοτύλι.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος έξι αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Η εστία στην περιοχή Αγριανοί του Πάρνωνα επίσης από το μεσημέρι έχει ενταθεί και εκεί επιχειρούν τρία αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Όπως αναφέρθηκε στην επίσημη ενημέρωση, η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου ανακοίνωσε ότι προσφέρει 20.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια συμβασιούχου πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στις πυρκαγιές συμπεριλαμβανομένης και αυτής στην Κρήτη. 50.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο έθεσε στη διάθεση της πυροσβεστικής και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη Χρήστος Πανόπουλος.

Σε εξέλιξη φωτιά σε δασική περιοχή του Κιλκίς

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα, σε δασική περιοχή μεταξύ Μυριόφυτου και Ροδώνα, στο Κιλκίς.

Στο σημείο επιχειρούν οκτώ οχήματα με 19 άνδρες της Πυροσβεστικής, καθώς και ένα ελικόπτερο. Από τη φωτιά, που καίει κέδρα, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Αναζωπύρωση στη Γορτυνία

Αναζωπύρωση της φωτιάς στη Γορτυνία, στα όρια των νομών Ηλείας - Αρκαδίας σημειώθηκε αργά το μεσημέρι.

Παρά το γεγονός ότι επιχειρούν και εναέρια μέσα, οι δυνάμεις κατάσβεσης δεν κατόρθωσαν να τιθασεύσουν τις φλόγες. Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και απειλεί χωριά του δήμου Γόρτυνος Αρκαδίας.

Εκτός από το Άνω Κοτύλιο που έχει εκκενωθεί προληπτικά από χθες, αργά το απόγευμα εκκενώθηκαν και τα χωριά Σαρακίνη και Παλαιόκαστρο, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κάτοικοι και άλλων χωριών της Γορτυνίας για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα χωριά τους.

Επίθεση αγνώστου σε πυροσβέστες

Επίθεση από άγνωστο άτομο δέχθηκαν δύο συμβασιούχοι πυροσβέστες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος στις 4 το απόγευμα στις ανεμογεννήτριες στα Κάψαλα Ευβοίας την ώρα που προσπαθούσαν να σβήσουν πυρκαγιά η οποία μόλις είχε ξεσπάσει, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να την καταστείλουν έγκαιρα και να χρειαστούν μεγαλύτερες δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Το συμβάν, όπως δήλωσε ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού σώματος Νίκος Διαμαντής, αναφέρθηκε στην Αστυνομία η οποία διερευνά την υπόθεση και αναζητά το δράστη.

Μετακινήσεις δυνάμεων από τη βόρεια Ελλάδα

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Σταμούλης σχετικά με μετακινήσεις δυνάμεων από τη βόρεια Ελλάδα καθώς και σχόλια ότι δεν τέθηκε σε επιφυλακή το προσωπικό στη συγκεκριμένη περιοχή, από τις 24 Αυγούστου είχαν τεθεί σε γενική επιφυλακή οι δυνάμεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών των περιοχών με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας και μερική επιφυλακή το προσωπικό των υπόλοιπων υπηρεσιών της χώρας, αλλά από τις 27 Αυγούστου λόγω μετακίνησης οχημάτων προς τα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών στη νότια Ελλάδα τέθηκε σε γενική επιφυλακή και η περιφερειακή διοίκηση κεντρικής Μακεδονίας.

Από τη βόρεια Ελλάδα και την Ηπειρο στάλθηκαν συνολικά στην Πελοπόννησο και στη δυτική Ελλάδα 35 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα 38 ατόμων.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: