Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Εγκαίνια του αγωγού προτού «πάμε γι' άλλα»

Εγκαίνια του αγωγού προτού «πάμε γι' άλλα»

Στο τέλος Αυγούστου προγραμματίζεται «κανονικά» η επίσημη τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας από τους πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Τ. Ερντογάν.

Η εξ αναβολής τελετή θα οριστικοποιηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών, που δείχνουν να αναζητούν τη βολική ημερομηνία, ύστερα από τη μικρή αναβολή που είχε ζητήσει για τεχνικούς λόγους η τουρκική εταιρεία.

Οι δύο πλευρές είχαν κατ' αρχήν συμφωνήσει να κλείσουν το θέμα γύρω στις 10 Αυγούστου, τώρα όμως φαίνεται ότι η ημερομηνία θα κλείσει τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου.

Εμμεση επιβεβαίωση

Η λεπτομέρεια αυτή έχει τη σημασία της, καθώς, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, τα εγκαίνια θα πρέπει να γίνουν «φυσιολογικά» μέχρι το τέλος Αυγούστου, γιατί «μετά θα πάμε γι' άλλα και τα εγκαίνια θα πρέπει να αναβληθούν για τον Οκτώβριο».

Κατ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται εμμέσως αλλά σαφώς ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας της ελληνικής προεκλογικής περιόδου.

Από την πλευρά του χθες ο καθ' ύλην υπουργός Ενέργειας Δ. Σιούφας, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή, άφησε ανεπισήμως να εννοηθεί ότι αναζητά την κατάλληλη ημερομηνία, στο τέλος Αυγούστου ή στη χειρότερη περίπτωση στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου για τα εγκαίνια του αγωγού, που θα αποτελέσει και τη νέα συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, μετά τις εκλογές στην Τουρκία και τη νέα νίκη Ερντογάν.

Παραλλήλως, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Χιλμί Γκιουλέρ ανακοίνωσε χθες ότι οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να εγκαινιάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ 16 και 26 Αυγούστου, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ημερομηνία να μετατοπιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν χθες στην Αγκυρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού με τον ομόλογό του τού Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίγεφ.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: