Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Αργεί το πετρέλαιο

Αργεί το πετρέλαιο

"Γείωσε" ο υπουργός Εμπορίου τις φήμες για υποβολή πολλών διεθνών αιτήσεων αδειοδότησης στις 16 Αυγούστου. 'Αλλο το ενδιαφέρον για μελέτη κι άλλο οι άδειες, είπε χαρακτηριστικά

Καταπραϋντική ένεση επιχείρησε χθες να κάνει ο Υπουργός Εμπορίου, για να μετριάσει τον ενθουσιασμό και κάποιες υπερβολές που κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα, για το θέμα της εκμετάλλευσης των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων διαθέτει η Κύπρος. Αμέσως μετά από συνάντησή του με τον πρέσβη της Κίνας, τον οποίο ενημέρωσε, για λογαριασμό κινεζικής εταιρείας, σχετικά με τη διαδικασία εκχώρησης αδειών έρευνας, ο Αντώνης Μιχαηλίδης έσπευσε να τονίσει: "Η μελέτη των δεδομένων είναι ένα θέμα και η υποβολή αίτησης για αδειοδότηση και διεξαγωγή έρευνας είναι άλλο θέμα" και "αυτό θα διαφανεί στις 16 Αυγούστου". Τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για εκχώρηση άδειας ερευνών, οι όποιες εταιρείες ενδιαφέρονται να διαπιστώσουν την ποιότητα και ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που υπάρχουν στην υποθαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Κι ο κ. Μιχαηλίδης ήθελε, προφανώς, να επισημάνει ότι το ενδιαφέρον μιας εταιρείας για να μελετήσει το σχετικό φάκελο πληροφόρησης που έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και υποβολή αίτησης για να λάβει άδεια έρευνας με σκοπό την ανόρυξη πετρελαίου. Πάντως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί πως η Λευκωσία αναμένει υποβολή αίτησης από "εταιρεία κολοσσό". Ο "Π" αντιλαμβάνεται πως σε αυτό το στάδιο δεν τίθεται θέμα υποβολής αίτησης από εταιρίες το βεληνεκούς της Exxon Mobil, της Shell, ή της BP. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ενδιαφέρον και κάποιες ενδείξεις ότι θα ζητήσουν άδεια έρευνας υπάρχει από επτά πετρελαϊκές εταιρείες μέσου βεληνεκούς. Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες από την Κίνα, την Ινδία, τη Νορβηγία, ενώ "θερμή" δείχνει και εταιρεία αμερικανο-ισραηλινών συμφερόντων.

Προσβλέπουν στο 2ο γύρο
Η 16η Αυγούστου σηματοδοτεί απλώς την εκκίνηση μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει, έπειτα από επτά χρόνια κι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σε έναρξη διαδικασίας ανόρυξης υδρογονανθράκων από τα 13 "τεμάχια" που έχει ορίσει η Κυβέρνηση στην υποθαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας δεν εναποθέτουν μεγάλες ελπίδες στον πρώτο γύρο αιτήσεων για έρευνα, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2007. Προσδοκούν, όμως, ότι το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί κατά τον 2ο γύρο της διαδικασίας αδειοδότησης, που τοποθετείται για το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Στο πρώτο στάδιο, οι όποιες έρευνες θα διενεργηθούν σε 11 "τεμάχια" που έχει ήδη παραχωρήσει η Κυβέρνηση. Εκτιμάται, όμως, κατόπιν και "τρισδιάστατων" ερευνών που διενεργούν οι αρμόδιες αρχές, ότι τα πιο "ελπιδοφόρα" κοιτάσματα εντοπίζονται στα δύο "τεμάχια" που δεν παραχωρούνται τώρα και τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της κυπριακής προσφοράς το 2008. Το γεγονός αυτό, ωθεί την Κυβέρνηση να ελπίζει ότι τότε θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και οι πετρελαϊκές εταιρίες "κολοσσοί" των ΗΠΑ. Επισημαίνεται, πάντως, ότι παρά τις θετικές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου, αυτά βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, κάτι που λειτουργεί απαγορευτικά για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Οι "κολοσσοί" αυτοί, όπως έχει εξηγήσει επανειλημμένα ο αρμόδιος Διευθυντής Ενέργειας, Σόλων Κασίνης, αποφεύγουν πολυδάπανες διαδικασίες έρευνας με αβέβαιο αποτέλεσμα. Εντοπίζουν το ενδιαφέρον τους, σε κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου που μπορούν να τα εκμεταλλευτούν άμεσα.

Ενδιαφέρον μεν, αλλά...
Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε χθες με τον πρέσβη της Κίνας, Ζάο Γιαλί. Ο Κινέζος διπλωμάτης επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον κινεζικής εταιρείας. Έλαβε από τον κ. Μιχαηλίδη το φάκελο με τις πληροφορίες που έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση κι ενημερώθηκε για την όλη διαδικασία του πρώτου γύρου αδειοδότησης. Ο Υπουργός χαρακτήρισε "πολύ φυσικό να ενδιαφερθούν εταιρείες από την Κίνα, αλλά και από άλλες χώρες, για να λάβουν τα δεδομένα και να τα αναλύσουν". Έσπευσε, όμως, να "γειώσει" τον ενθουσιασμό που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα και συνδέεται με πληροφορίες για πολλές και σημαντικές αιτήσεις για έκδοση αδειών έρευνας για πετρέλαια. "Η μελέτη των δεδομένων είναι ένα θέμα και η υποβολή αίτησης για αδειοδότηση είναι άλλο θέμα", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Μιχαηλίδης.

Εκτός θέματος
Η Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, στηλίτευσε τις τουρκικές αντιδράσεις στο θέμα του κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. "Θεωρούμε ότι δεν νομιμοποιείται η Τουρκία να αντιδρά με οποιοδήποτε τρόπο σε σχέση με αυτό το θέμα, από τη στιγμή που όλα γίνονται μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας", τόνισε ο Βασίλης Πάλμας. Σημειώνεται ότι ακόμα και χθες πηγές στην Άγκυρα ανέφεραν ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει έρευνες κι εκμετάλλευση πετρελαίου στην περιοχή της Κύπρου. Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Πάλμας, τα τουρκικά ερευνητικά πλοία που κινήθηκαν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες δεν εισήλθαν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Υπογράμμισε, πάντως, ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις και θα προσφύγουν σε διεθνείς οργανισμούς, αν κρίνουν πως παραβιάζονται δικαιώματα της Κύπρου. Σημειώνεται ότι ο πρέσβης της Κίνας, χθες μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εμπορίου, απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με τις κινήσεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας στο θέμα των πετρελαίων. Προχθές, διά του πρέσβη τους στην Κύπρο, οι ΗΠΑ παρείχαν στήριξη στις σχετικές ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: