Η Σερβία απορρίπτει κάθε ιδέα διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου και «δεν θα παραχωρήσει ούτε ίντσα εθνικού εδάφους με αντάλλαγμα την ευρωπαϊκή ένταξη».
Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Μ. Ριστιβόγεβιτς, σχολιάζοντας τη νύξη του μεσολαβητή της ΕΕ, Β. Ισινγκερ, περί πιθανής διχοτόμησης της επαρχίας, «αν το θέλουν Σέρβοι και Αλβανοί».
Η επιστροφή της διχοτομικής λύσης στο τραπέζι θεωρείται επιτυχία της σερβικής πλευράς, η οποία ζητεί το μείζον (παραμονή του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία), για να κερδίσει το έλασσον (διαίρεση σε σερβικό και αλβανικό τομέα).
Με την ιδέα της συγκυριαρχίας στο Κοσσυφοπέδιο άρχισαν να συμβιβάζονται και αλβανικές παρατάξεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κινήματος του Κοσόβου, Μπελιούλι Μπετσάι, χαρακτήρισε τη συνομοσπονδία Αλβανών - Σέρβων ως την «πιο ρεαλιστική λύση». Κατά τον Μπετσάι το μοντέλο της συνομοσπονδίας δύο ανεξάρτητων κρατών εξασφαλίζει τους τρεις όρους της Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία): α) δεν επέρχεται αλλαγή συνόρων, β) δεν επιστρέφουμε στο καθεστώς προ του 1999 και γ) αποκλείεται η συνένωση με άλλο κράτος.
Σε περίπτωση διχοτόμησης οι Σέρβοι θα πάρουν τη βόρεια περιοχή της Μιτρόβιτσα, ενδεχομένως και τον νότιο θύλακο στο Γκνίλιανε. Ωστόσο, οι Αλβανοκοσοβάροι ηγέτες απαιτούν πλήρη ανεξαρτησία και διοχετεύουν απειλές για μονομερή ανακήρυξή της στις 28 Νοεμβρίου, με τη στήριξη των ΗΠΑ.
Πάντως, η Πρίστινα βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς η Ομάδα Επαφής δεν θα υποβάλει την πρότασή της στον γγ του ΟΗΕ πριν από τις 10 Δεκεμβρίου.
Η επόμενη συνάντηση της τρόικας μεσολαβητών (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) με εκπροσώπους της Πρίστινας και του Βελιγραδίου θα γίνει στις 30 Αυγούστου στη Βιέννη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου