Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

Το Κογκρέσο πρέπει να αποφύγει έναν πόλεμο ΗΠΑ - Τουρκίας

Το Κογκρέσο πρέπει να αποφύγει έναν πόλεμο ΗΠΑ - Τουρκίας

Τα σύννεφα πολέμου μαζεύονται στη Μέση Ανατολή, με το Κιρκούκ να αποτελεί τον πυροκροτητή για το ξέσπασμα ενός πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Εντός του Ιράκ έχουν ήδη τροχιοδρομηθεί οι διαδικασίες για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στο Κιρκούκ και την επικείμενη αλλαγή του ισοζυγίου δυνάμεων της περιοχής εναντίον της Τουρκίας. Το δημοψήφισμα θα διαλύσει τα σύνορα του Ιράκ, εφόσον το Κιρκούκ και το 40% των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ θα περάσουν στα χέρια των Κούρδων. Η Τουρκία δεν προτίθεται να αποδεχτεί ένα δημοψήφισμα για το Κιρκούκ.

O Λευκός Οίκος κάνει πλέον λόγο για επανεξέταση των σχεδίων του, εφόσον βλέπει ξεκάθαρα πως αφενός η αντιτρομοκρατική στρατηγική του στο Ιράκ έχει αποτύχει και αφετέρου η ξεροκέφαλη πολιτική του οδηγεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία, με καταστροφικές επιπτώσεις.

Το λάθος του Μπους είναι η απερίσκεπτη υποστήριξη προς τους Κούρδους, με παράδειγμα το δημοψήφισμα για το Κιρκούκ. Εν αντιθέσει με το επιτελείο του Μπους, οι εκθέσεις των Μπάκερ και Χάμιλτον καταδεικνύουν πως το δημοψήφισμα πρέπει να ματαιωθεί για να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος εντός του Ιράκ και μια σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Παρομοίως, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διεθνών Κρίσεων θεωρεί πως το δημοψήφισμα για το Κιρκούκ δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Την ίδια άποψη έχει και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντένις Ρος.

Σε περίπτωση που το δημοψήφισμα δεν αναβληθεί, οι ΗΠΑ δεν θα σκέφτονται πλέον μόνο το Ιράκ. Θα έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν, εφόσον θα βρεθούν αντιμέτωπες με την Τουρκία και τις Αραβικές χώρες. Και ο λόγος θα είναι επειδή το ΠΚΚ βρίσκεται σε πόλεμο με την Τουρκία και βρίσκει καταφύγιο Βόρειο Ιράκ που ελέγχεται από τις Κουρδικές Αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους βρίσκονται υπό την προστασία του αμερικανικού στρατού. Εάν οι ΗΠΑ επιτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και τα πετρέλαια περάσουν στα χέρια των Κούρδων, τότε θα ευθυγραμμιστούν πλήρως με το ΠΚΚ και θα είναι σαν να κηρύττουν και αυτές πόλεμο στην Τουρκία.

Οι Κουρδικές Αρχές έστειλαν 6000 ενόπλους για να προστατεύουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κιρκούκ. Οι ισορροπίες έχουν ήδη διαταραχθεί και πολύ σύντομα θα σπάσουν.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Μόρτον Αμπράμοβιτς δήλωσε πως ο μόνος τρόπος για να ξανακερδίσουν οι ΗΠΑ την εμπιστοσύνη της Τουρκίας, είναι να βομβαρδίσουν τις βάσεις των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ. Το επιτελείο του Μπους όμως δεν είναι πρόθυμο να άρει την υποστήριξη του προς τους Κούρδους.

Αντιθέτως, δεν προσκάλεσε καν τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ερτογάν στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν το πρόβλημα και να βρουν μια συμβιβαστική λύση.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: