Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

Ερχεται «Μεγάλη» Πέμπτη για την ημερομηνία των εκλογών

Ερχεται «Μεγάλη» Πέμπτη για την ημερομηνία των εκλογών

Η αναζήτηση της ημέρας που θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός το Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ζητήσει από τον Κ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, είναι η μοναδική εκκρεμότητα ώστε να αποσαφηνιστεί και η Κυριακή που θα επιλεγεί τελικά για να στηθούν οι κάλπες, αφού κορυφαίοι υπουργοί -χωρίς περιστροφές πλέον- μιλούν δημοσίως για τις αρχές του φθινοπώρου.

Το ραντεβού
Ο τελευταίος «γρίφος», όπως πολλοί εκτιμούν, ενδέχεται να απαντηθεί ακόμη και την προσεχή Πέμπτη όταν, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Τήνο, ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για να βάλουν τις τελευταίες «πινελιές» στη «ναυαρχίδα» των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης, ενώ κάποιοι δεν απέκλειαν χθες να «αιφνιδιάσει» τους πάντες ο πρωθυπουργός και να συναντηθεί αμέσως μετά και με τον Κ. Παπούλια.

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας και η εθνική σύνταξη αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα από τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της ΔΕΘ, αλλά στη συνάντηση της Πέμπτης εκτιμάται ότι θα «κλείσει» τόσο το εύρος των δικαιούχων του επιδόματος φτώχειας, όσο και το ύψος της κατώτερης σύνταξης.

Ταυτόχρονα θα συζητηθούν και οι κυβερνητικές προτεραιότητες ως προς τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν από τη Βουλή, αφού από τον αριθμό τους εξαρτάται η ημερομηνία διάλυσής της και κατ επέκταση ο ακριβής χρόνος των εκλογών. Αν προκριθεί η Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί το αργότερο στις 31 Αυγούστου και σε αυτή την περίπτωση ο Κ. Καραμανλής ενδέχεται να πάει στον Κ. Παπούλια ακόμη και εντός της προσεχούς εβδομάδας. Αν οι εκλογές γίνουν στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου, τότε οι εργασίες του κοινοβουλίου μπορούν να παραταθούν για μία ή δύο εβδομάδες αντιστοίχως, οπότε και η συνάντηση του Προεδρικού Μεγάρου ενδέχεται να μετατεθεί για τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου. Χθες πάντως υπήρξε έντονη φημολογία ακόμα και για την προκήρυξη των εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου.

Δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ο Γ. Βουλγαράκης και ο Μ. Λιάπης, χθες ήταν σαφείς -περισσότερο από ποτέ- για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ο υπουργός Πολιτισμού, σε συνέντευξή του στο «Εθνος», υπογράμμισε πως «έχει δημιουργηθεί μία δυναμική που καθιστά εξαιρετικά πιθανή την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο και πιθανόν τον Σεπτέμβριο».

Δηλώσεις
«Αυτό νομίζω είναι η ουσία», είπε ο κ. Βουλγαράκης προσθέτοντας ότι «όλα τα άλλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στο επόμενο διάστημα». Ο ίδιος επιβεβαίωσε μάλιστα πως ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και για το λόγο αυτό θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής.

Για το θέμα του χρόνου των εκλογών ρωτήθηκε χθες και ο Μ. Λιάπης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ και του Τραμ. «Όταν με είχατε ρωτήσει αρχές του καλοκαιριού, εάν θα γινόταν τότε εκλογές, σας είχα πει ότι δεν θα χαλάσουμε τα μπάνια του λαού». Ομως τώρα, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, «αυτά τα μπάνια τελειώνουν».

Τι λένε οι υπουργοί

Γ. Βουλγαράκης: «Εχει δημιουργηθεί μία δυναμική που καθιστά εξαιρετικά πιθανή την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο και πιθανόν τον Σεπτέμβριο».

Μ. Λιάπης: «Οταν με είχατε ρωτήσει αρχές του καλοκαιριού, εάν θα γινόταν τότε εκλογές, σας είχα πει ότι δεν θα χαλάσουμε τα μπάνια του λαού». Ομως τώρα, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, «αυτά τα μπάνια τελειώνουν»

Το ραντεβού Καραμανλή - Αλογοσκούφη

  • Στη συνάντηση της Πέμπτης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας αμέσως μετά την επιστροφή του Κ. Καραμανλή από τις διακοπές, εκτιμάται ότι θα «κλείσει» τόσο το εύρος των δικαιούχων του επιδόματος φτώχειας, όσο και το ύψος της κατώτερης σύνταξης
  • Ταυτόχρονα θα συζητηθούν και οι κυβερνητικές προτεραιότητες ως προς τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν από τη Βουλή, αφού από τον αριθμό τους εξαρτάται η ημερομηνία διάλυσής της και κατ επέκταση ο ακριβής χρόνος των εκλογών
Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: