Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Σκληρές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για Τουρκία και Αφγανιστάν

Σκληρές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για Τουρκία και Αφγανιστάν

Η κλιμακούμενη ένταση στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και οι αμερικανικές πιέσεις προς τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για μεγαλύτερη στήριξη στο Αφγανιστάν είναι τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη στην Ολλανδία.

Αν και εκτός ατζέντας, η κατάσταση στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας αναμένεται να επισκιάσει τη σύνοδο. Πολλοί ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι της Αγκυρας εξέφρασαν τη στήριξή τους μετά τις επιθέσεις ανταρτών του PKK, εντούτοις συνέστησαν αυτοσυγκράτηση στο ενδεχόμενο τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ανταρτών εντός ιρακινού εδάφους.

Οι διπλωματικές διεργασίες στην κατεύθυνση της αποτροπής μίας τέτοιας τουρκικής επιχείρησης είναι έντονες, καθώς υπάρχει ο φόβος της αποσταθεροποίησης (και) του βόρειου Ιράκ. Η Βαγδάτη διαβεβαιώνει ότι θα βοηθήσει ενεργά στην καταστολή του PKK, αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός τονίζει ότι, αν και τηρεί στάση αναμονής, «μπορεί να εισβάλουμε ανά πάσα στιγμή».

Στο άλλο μεγάλο θέμα της συνόδου, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς θα πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, εστιάζοντας παράλληλα στην στρατιωτική εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων, η οποία θεωρείται κρίσιμη παράμετρος για μία μελλοντική αποχώρηση της διεθνούς δύναμης.

Παράλληλα, ο Ρόμπερτ Γκέιτς θα ζητήσει περισσότερα ελικόπτερα, μεταγωγικά αεροπλάνα και ευέλικτες στρατιωτικές μονάδες για την ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν, η οποία αριθμεί αυτή τη στιγμή περίπου 40.000 στρατιώτες. Το αμερικανικό Πεντάγωνο, άλλωστε, θεωρεί ότι κάποιοι σύμμαχοι έχουν αθετήσει δεσμεύσεις για «ενέσεις» προσωπικού τις οποίες είχαν αναλάβει πέρυσι.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ανατόλι Σερντγιούκοφ αναμένεται να λάβει μέρος στις συζητήσεις της Πέμπτης, οπότε οι διαφορές για το Κόσοβο και την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα θα αποτελούν τα μεγάλα «αγκάθια» στις συζητήσεις.

Ειδικότερα, για το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας την Τρίτη στην Τσεχία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια αναβολή στα αμερικανικά σχέδια μέχρι να υπάρξουν «αποφασιστικές αποδείξεις» ότι υπάρχει πυραυλική απειλή από το Ιράν.

Για το θέμα του Κοσόβου αναμένεται να υπάρξει έκκληση για διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης των 16.000 κυανόκρανων. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τους 1.600 άνδρες τους μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του επόμενου χρόνου, εντούτοις αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να μειώσουν τη δύναμή τους εκεί για να καλύψουν τυχόν κενά στο Αφγανιστάν.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: