Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Κλιμάκωση των διεθνών αντιδράσεων για τις επιχειρήσεις στο β. Ιράκ

Κλιμάκωση των διεθνών αντιδράσεων για τις επιχειρήσεις στο β. Ιράκ

Εκκληση προς την Τουρκία «να απόσχει από δυσανάλογες στρατιωτικές δράσεις στο βόρειο Ιράκ», απηύθυναν σήμερα οι ευρωβουλευτές, με την έγκριση πρότασης ψηφίσματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, που εισηγήθηκε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Ομεν Ρούιτεν.

Κατά την ψηφοφορία οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, μεταξύ άλλων, τροπολογία για το Ιράκ που κατέθεσε σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Με την τροπολογία οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι «ανησυχούν σοβαρά για τις συνέπειες τυχόν στρατιωτικής επέμβασης τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ».

Απευθύνουν έκκληση στην Τουρκία «να απόσχει από οποιεσδήποτε δυσανάλογες στρατιωτικές επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και προτρέπουν την Τουρκία και το Ιράκ να επιταχύνουν τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία για την αποτελεσματική πρόληψη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων από το βόρειο Ιράκ».

Καλούν, επίσης, το Συμβούλιο «να πιέσει για απτή συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Κουρδικής Περιφερειακής κυβέρνησης του Ιράκ, η οποία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων από το έδαφός της».

Στο ψήφισμα χρησιμοποιείται επανειλημμένα ο χαρακτηρισμός «τρομοκρατική οργάνωση» για το ΡΚΚ.

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι «καταδικάζουν σθεναρά τις βιαιότητες που διαπράττουν το ΡΚΚ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες σε τουρκικό έδαφος. Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς το ΡΚΚ να κηρύξει αμέσως εκεχειρία και να τη σεβαστεί».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ομεν Ρούιτεν μετά την ψηφοφορία ρωτήθηκε πώς πιστεύει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αποτρέψει την κλιμάκωση, και απάντησε:

«Με το ψήφισμά μας εμείς δεν απαγορεύουμε σε μία χώρα να αμυνθεί έναντι τρομοκρατικών πράξεων. Εκείνο που σαφώς δεν θέλουμε είναι να υπάρξει κατοχή».

Θέλουμε να επιτευχθεί συνεργασία, πρόσθεσε, «ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράκ και περιφερειακή Κουρδική κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ για να αποτραπούν αυτοί που καταπατούν την τουρκική επικράτεια».

Σε ερώτημα εάν η έκφραση για αποχή από «δυσανάλογη στρατιωτική δράση» θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «πράσινο φως» για κάποια στρατιωτική δραστηριότητα, υποστήριξε ότι έγινε συζήτηση για τον όρο «δυσανάλογη», ο οποίος τελικά χρησιμοποιείται από όλους, από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιλογή της λέξης αυτής, εξήγησε, έγινε γιατί «δεν μπορούμε και δεν πρέπει ως Ευρωπαίοι, να πούμε ότι δεν επιτρέπουμε σε κάποιον να υπερασπισθεί τον εαυτόν του. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε διάκριση σε σχέση με μεγάλες στρατιωτικές δράσεις κατοχής, που θα έθεταν σε κίνδυνο την περιοχή και τις οποίες καταδικάζουμε».

Εκκληση για συμφιλίωση Τουρκίας και Αρμενίας

Μεταξύ άλλων με το συγκεκριμένο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές «συγχαίρουν την Τουρκία για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», χαιρετίζουν την εκλογή του νέου προέδρου «ως ένδειξη της δύναμης της τουρκικής Δημοκρατίας» και αναμένουν από τη νέα τουρκική κυβέρνηση «να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων».

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούσαν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, απορρίφθηκαν και εγκρίθηκε το κείμενο της εισηγήτριας που έχει ως εξής:

«Το Ευρωκοινοβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την τουρκική και την αρμενική κυβέρνηση να δρομολογήσουν διαδικασία συμφιλίωσης για το παρόν και το παρελθόν».

Απορρίφθηκαν επίσης οι τροπολογίες που αφορούσαν τη στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και ζητούσαν «την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων».

Τέλος, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί ο σεβασμός όλων των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας της έκφρασης με την κατάργηση του άρθρου 301, και τονίζουν την ανάγκη «ολοκληρωμένης στρατηγικής για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του νοτιοανατολικού τμήματος της Τουρκίας».

Εκκληση του Λευκού Οίκου για αυτοσυγκράτηση σε Τουρκία και Ιράκ

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα τους Τούρκους και τους Ιρακινούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για επικείμενη τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ για να εξουδετερωθούν οι Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες, που εφορμούν στη νοτιοανατολική Τουρκία.

"Εξακολουθούμε να ζητούμε από τις δύο πλευρές, δηλ. τους Τούρκους και τους Ιρακινούς, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προκαλούν κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, διότι οι δύο αυτές πλευρές συμφωνούν στο γεγονός πως το κοινό πρόβλημα και ο κοινός εχθρός είναι η τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ», τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Ντέινα Περίνο.

"Ανησυχούμε ιδιαίτερα που βλέπουμε τις αψιμαχίες να συνεχίζονται και το ΡΚΚ να εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Τούρκων», πρόσθεσε η Περίνο.

Οι ΗΠΑ φοβούνται μήπως μία πιθανή τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ αποσταθεροποιήσει τη μόνη, ίσως, περιοχή στο σπαρασσόμενο Ιράκ που χαίρει μίας σχετικής σταθερότητας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια: