Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

ΗΠΑ: Κατανοούν την οργή των Τούρκων κατά των Κούρδων ανταρτών

ΗΠΑ: Κατανοούν την οργή των Τούρκων κατά των Κούρδων ανταρτών

Δεν αποκλείουν μία δυναμική αντίδραση της Αγκυρας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ντάνιελ Φράιντ

Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των ΗΠΑ Ντάνιελ Φράιντ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του κατανοεί την οργή της Τουρκίας για τις επιθέσεις των κούρδων ανταρτών του PKK και εξέφρασε την άποψη ότι κάθε χώρα που θα δεχόταν τέτοιες επιθέσεις «θα αντιδρούσε με δυναμικό τρόπο».

Ο Φράιντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην Αγκυρα και τη Βαγδάτη κατά των Κούρδων ανταρτών, απέφυγε όμως να αποτρέψει την Τουρκία να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ.

«Οποιαδήποτε χώρα δεχόταν επανειλημμένες επιθέσεις από τρομοκράτες, θα αντιδρούσε με δυναμικό τρόπο», είπε ο Φράιντ σε δημοσιογράφους.

«Οι Τούρκοι είναι θυμωμένοι, αλλά δεν δρουν απλώς υπό το κράτος συναισθηματικής φόρτισης, δρουν στο πλαίσιο μιας εκλογικευμένης προσέγγισης με γνώμονα τα εθνικά τους συμφέροντα και έχοντας μελετήσει σοβαρά τις εναλλακτικές επιλογές που διαθέτουν, από τις οποίες καμμία δεν προσφέρει μία εύκολη λύση», παρατήρησε.

«Ο καλύτερος τρόπος δράσης για το Ιράκ και την Τουρκία είναι να συνεργασθούν» κατά των ανταρτών, κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: