Αρον - άρον έσπευσε να αποσύρει η κυβέρνηση τη ρουσφετολογική διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία επιχειρείτο εν κρυπτώ η μονιμοποίηση των μετακλητών υπαλλήλων του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού. Με έωλα επιχειρήματα και σε πλήρη σύγχυση το κυβερνητικό επιτελείο επιχείρησε να υποβαθμίσει χθες το θέμα που αποκάλυψαν τα ΝΕΑ, καθώς «άγγιζε» προσωπικά τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή.
Ειδικότερα, με την αποσυρθείσα διάταξη «εξασφαλίζονταν» οι υπάλληλοι του γραφείου του πρωθυπουργού καθώς και το προσωπικό της γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου - που προσλαμβάνονται χωρίς διαγωνισμό και με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ - μέσω απόσπασης, μετάταξης ή μεταφοράς σε υπηρεσίες της Βουλής και στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ρύθμιση
Αυτό επιτυγχάνετο με την κατάργηση προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης του 1982 που προέβλεπε ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι «απολύονται οποτεδήποτε χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης». Μάταια προσπαθούσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να πείσει ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορούσε μετακλητούς υπαλλήλους, αλλά μόνιμους ή με συμβάσεις αορίστου χρόνου. «Αφορούν το μόνιμο προσωπικό και εκείνο που υπηρετεί με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Δεν νοείται απόσπαση, μετακίνηση ή μετάταξη μετακλητού υπαλλήλου σε θέσεις μονίμων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.
Προχωρώντας ακόμη περισσότερο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται για άτομα που είχαν διορισθεί επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη! Όπως είπε «οι υπάλληλοι που υπηρετούν με σχέση αορίστου χρόνου είναι 17, έντεκα εκ των οποίων είχαν διορισθεί από τον κ. Σημίτη. Αντιθέτως από τον Μάρτιο του 2004 έως σήμερα, έχουν προσληφθεί μόνο μετακλητοί υπάλληλοι, στους οποίους δεν θα εφαρμοσθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις».
Ωστόσο, το ίδιο το κυβερνητικό επιχείρημα - ότι δηλαδή δεν αποσπώνται μετακλητοί υπάλληλοι και κατά συνέπεια η ρύθμιση αναφερόταν στους μόνιμους - αποτελεί απόδειξη τις λαθροχειρίας που επιχειρήθηκε. Όπως παρατηρούν στελέχη της αντιπολίτευσης, αυτό ακριβώς επιθυμούσε η κυβέρνηση, δηλαδή την αλλαγή του ισχύοντος νόμου!
Η αποκάλυψη των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, μία μέρα πριν αρχίσει η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ανάγκασε όπως ήταν φυσικό την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ σε άτακτη υποχώρηση. Με τη δικαιολογία ότι «η ρύθμιση τελεί υπό την αίρεση της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής», αποφασίσθηκε να αποσυρθεί, ενώ ο Θ. Ρουσόπουλος έφθασε σε σημείο να μιλά για «ένα μικρό λάθος»!
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η ρύθμιση είχε ήδη από την περασμένη Παρασκευή σκοντάψει στο «βέτο» προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, ο οποίος φέρεται να ζήτησε την απόσυρσή της.
Αμηχανία
Πάντως ενδεικτικό του κλίματος αμηχανίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι και το γεγονός ότι ουδείς επιθυμεί να χρεωθεί το βάρος της νέας ... αποκάλυψης, με πρώτο το καθ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που δείχνουν προς την πλευρά του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Αρ. Καρρά, υποστηρίζοντας ότι εκείνος φέρει την ευθύνη για την επίμαχη διάταξη.
Για τραγική προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά κάνει λόγο σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ Ν. Ρόβλιας. «Το σκάνδαλο αφορά τη μονιμοποίηση των μετακλητών υπαλλήλων του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού. Ακόμα και αν η κυβέρνηση αποσύρει τη ρύθμιση, δεν παύει να είναι υπόλογη διότι την αποσύρει μετά τις αποκαλύψεις. Η κυβέρνηση Καραμανλή ξεκίνησε τη νέα θητεία της με καταπλήσσουσα αλαζονεία. Μια τέτοιου είδους αρχή προδικάζει τη συνέχεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρόβλιας.
Η απόπειρα
- Με την αποσυρθείσα διάταξη «εξασφαλίζονταν» οι υπάλληλοι του γραφείου του πρωθυπουργού καθώς και το προσωπικό της γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου - που προσλαμβάνονται χωρίς διαγωνισμό και με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ - μέσω απόσπασης, μετάταξης ή μεταφοράς σε υπηρεσίες της Βουλής και στο υπουργείο Εσωτερικών.
- Αυτό επιτυγχάνετο με την κατάργηση προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης του 1982 που προέβλεπε ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι «απολύονται οποτεδήποτε χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης».
- Μάταια προσπαθούσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να πείσει ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορούσε μετακλητούς υπαλλήλους, αλλά μόνιμους ή με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
- Προχωρώντας ακόμη περισσότερο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται για άτομα που είχαν διορισθεί επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη!
- Οπως είπε «οι υπάλληλοι που υπηρετούν με σχέση αορίστου χρόνου είναι 17, εκ των οποίων 11 είχαν διορισθεί από τον κ. Σημίτη.
Νέες φωτιές για τις «γαλάζιες» συνεντεύξεις
Την ίδια ώρα που στην κυβέρνηση επιθυμούν να κλείσουν όπως - όπως το θέμα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, μια νέα «τρύπα» στο Ν/Σ σκούπα του ΥΠΕΣ έρχεται να ταράξει τα νερά. Ειδικότερα στο άρθρο 2 του Ν/Σ δίνεται η δυνατότητα, η περιβόητη «προφορική συνέντευξη» για τις προσλήψεις στο δημόσιο να διενεργείται και από μέλη εκτός ΑΣΕΠ.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση η συνέντευξη μπορεί να διενεργείται ακόμη και από πρώην μέλη του ΑΣΕΠ, πρώην μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και από ανώτατους ή ανώτερους κρατικούς λειτουργούς εν ενεργεία ή συνταξιούχους!
Δυσφορία
Αν και η σχετική ρύθμιση είχε ζητηθεί από την ίδια την ολομέλεια της Αρχής, καθώς όπως επεσήμαινε εξαιτίας φόρτου εργασίας τα μέλη της δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες συνεντεύξεων, ωστόσο στελέχη του ΑΣΕΠ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός πως ο ορισμός των εκπροσώπων στις προφορικές διαδικασίες θα
εναπόκειται μόνο στον πρόεδρο. Όπως επισημαίνεται, το γεγονός αυτό θα δώσει στο νέο πρόεδρο του ΑΣΕΠ που αναμένεται να ορισθεί το προσεχές διάστημα - καθώς η θητεία του Γ. Βέη έχει λήξει εδώ και μήνες - την απόλυτη ευχέρεια να ελέγχει τους εξεταστές κάνοντας ακόμη πιο διαβλητό το σύστημα διορισμών στο δημόσιο.
Τέλος στο άρθρο 12 του Ν/Σ παρέχεται μία πρωτοφανής δυνατότητα στην κυβέρνηση, να τροποποιεί ψηφισμένους νόμους μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων. Με τη μεθόδευση αυτή πολλές διατάξεις νόμου που προβλέπουν την έκδοση ΠΔ θα μπορούν να τροποποιούνται, ώστε αντί για ΠΔ να εκδίδεται υπουργική απόφαση. Με τον τρόπο αυτό θα παρακάμπτεται ο έλεγχος που γίνεται από το ΣτΕ.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου