Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Επίσκεψη Ν. Μπακογιάννη στην Άγκυρα

Επίσκεψη Ν. Μπακογιάννη στην Άγκυρα


Έφτασε στην Άγκυρα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Εξωτερικών Πέτρο Δούκα, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της υπουργικής συνόδου των χωρών του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου), ενώ στο περιθώριο των εργασιών αναμένεται να έχει σειρά διμερών επαφών.

Η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί την Πέμπτη το απόγευμα με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν, με τον οποίο θα συζητήσουν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένου του "Κουρδικού" που δεσπόζει στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αυτές τις μέρες.

Αναμένεται επίσης οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να συζητήσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, λίγες μέρες πριν τη δημοσίευση της έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νωρίτερα αύριο, η κα Μπακογιάννη αναμένεται να δει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Άντριαν Σιοροϊάνου και της Σερβίας Βούκ Γέρεμιτς, με τους οποίους θα συζητήσει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με επίκεντρο το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ.

Διμερείς συναντήσεις θα πραγματοποιήσει και ο κ. Δούκας.

Οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΟΣΕΠ, με την οποία ολοκληρώνεται η τουρκική προεδρία και αναλαμβάνει η Ουκρανία, διεξάγονται αύριο με εναρκτήρια ομιλία του οικοδεσπότη κ. Μπαμπατζάν.

Θα ακολουθήσει ομιλία, του ΓΓ του ΟΣΕΠ, πρέσβη Λ. Χρυσανθόπουλου, στην οποία θα αποτυπώνεται η πρόοδος που συντελέστηκε επί τουρκικής προεδρίας.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα, με δηλώσεις προς τον Τύπο των εκπροσώπων της τρόικας, Σερβίας, Τουρκίας, Ουκρανίας.

Η τουρκική προεδρία αποτιμάται γενικώς ως επιτυχημένη, με κύριο σταθμό τη σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο, με την οποία γιορτάστηκαν τα 15 χρόνια ζωής του οργανισμού.

Τον Ιούνιο επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκτησε καθεστώς παρατηρητή, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά τις χώρες του ΟΣΕΠ με την ΕΕ, κάτι που αποτελεί κεντρικό στόχο των χωρών του Ευξείνου Πόντου και στον οποίο η Ελλάδα έχει σημαντική συμβολή, από το 2005 όταν, η μόνη τότε χώρα του Οργανισμού στην ΕΕ -σήμερα έχουν προστεθεί η Βουλγαρία και η Ρουμανία - πήρε την εντολή από τις λοιπές χώρες να προσπαθήσει να βάλει τα θέματα του ΟΣΕΠ στην ατζέντα της ΕΕ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: