Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

"Δεν υπήρξε ποτέ εβραϊκός ναός στο Όρος του Ναού"

"Δεν υπήρξε ποτέ εβραϊκός ναός στο Όρος του Ναού"

Το Όρος του Ναού με το δυτικό τείχος

Ο μουφτής της Ιερουσαλήμ Ικρεμά Σαπρί ισχυρίστηκε πως δεν υπήρξε ποτέ εβραϊκός ναός στο Όρος του Ναού και πως το δυτικό τείχος ήταν στο παρελθόν μέρος ενός τεμένους.

"Δεν υπήρξε ποτέ εβραϊκός ναός στο όρος Al-Aksa, ούτε υπάρχει ή έχει βρεθεί απόδειξη για κάτι τέτοιο. Επειδή ο Αλλάχ είναι δίκαιος, δεν θα έδινε ποτέ τη συγκατάθεσή του για την κατασκευή του Al-Aksa, εάν υπήρχε προηγουμένως κάποιος άλλος ναός," είπε ο Σαπρί, απορρίπτοντας τους εβραϊκούς ισχυρισμούς πως το δυτικό τείχος ήταν στο παρελθόν μέρος του ναού.

"Το τείχος δεν ήταν μέρος κάποιου εβραϊκού ναού. Ήταν απλώς το δυτικό τείχος του τεμένους. Δεν υπάρχει ούτε μια πέτρα που να συνδέεται ή να έχει σχέση με την ιστορία των Εβραίων."

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον θα επιτραπεί στους Εβραίους να προσεύχονται στο Όρος του Ναού σε περίπτωση που αυτό τεθεί υπό πλήρη μουσουλμανικό έλεγχο, ο Σαπρί απάντησε "οι Εβραίοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προσεύχονται στο τέμενος. Εάν επιθυμούν πράγματι την ειρήνη, δεν θα επιχειρήσουν ποτέ κάτι τέτοιο."

"Το Σιωνιστικό καθεστώς προσπαθεί να ξεγελάσει τους Εβραίους, διαδίδοντας πως διετέλεσε μέρος του εβραϊκού ναού. Διεξήγαγαν όμως ανασκαφές και δεν βρήκαν καμιά απόδειξη για τους ισχυρισμούς τους," πρόσθεσε.

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών έφεραν στην επιφάνεια επίπεδο που χρονολογείται από την εποχή του πρώτου ναού.

Ο πρώτος ναός, σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, κτίστηκε τον 10ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά Σολομώντα και καταστράφηκε το 586 π.Χ. από τους Βαβυλώνιους. Ο δεύτερος ναός κατασκευάστηκε 70 χρόνια αργότερα, επεκτάθηκε επί καιρό Ηρώδη τον 1ο αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε το 70 μ.Χ. από τους Ρωμαίους.

Το τέμενος Al-Aksa κατασκευάστηκε στο Όρος του Ναού τον 7ο αιώνα μ.Χ..

Πηγή: Jerusalem Post



Δεν υπάρχουν σχόλια: