Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Εμμένουν στη θέση τους για την ονομασία τα Σκόπια

Εμμένουν στη θέση τους για την ονομασία τα Σκόπια

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ σε συνεδρίασή της σήμερα το απόγευμα στα Σκόπια, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που όρισε για την 1η Νοεμβρίου ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, «επαναβεβαίωσε τη θέση της για τη διαφύλαξη και προάσπιση του συνταγματικού ονόματος της χώρας».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος της χώρας, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και ο εκπρόσωπος στις συνομιλίες, στη Νέα Υόρκη.

Σε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο ειδικός απεσταλμένος στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε σημερινή συντονιστική συνάντηση, επαναβεβαίωσαν τη γνωστή, μοναδική θέση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, για τη διαφύλαξη και προάσπιση του δικαιώματος στο συνταγματικό όνομα και της χρήσης του σε διεθνές επίπεδο, ως βασικού πυλώνα της ταυτότητας και της αξιοπρέπειας του έθνους».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη: «Παράλληλα, ωθούμενοι από την αναγκαιότητα οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα και τα συμβατά συμφέροντα των δύο χωρών για σταθερή και ευημερούσα περιοχή, η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσει με αφοσίωση και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την υπέρβαση της διμερούς διαφοράς του θέματος του ονόματος με την Ελλάδα».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών των εκπροσώπων των δύο χωρών, τον οποίο όρισε για την 1η Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: