Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

"Δεν τίθεται θέμα κατάργησης των παρελάσεων"

"Δεν τίθεται θέμα κατάργησης των παρελάσεων"

Το υπουργείο Παιδείας σέβεται, αλλά δεν υιοθετεί τον προβληματισμό που αναπτύσσεται για τη σκοπιμότητα των μαθητικών παρελάσεων στις εθνικές επετείους. Με ρητή δήλωσή του στον ΕΤ ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα για το αρμόδιο υπουργείο. Η δήλωση του κ. Λυκουρέντζου έχει ως εξής: «Η συμμετοχή στις παρελάσεις αποτελεί εκδήλωση τιμής προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να διασφαλίσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδος μας. Οι νέες και οι νέοι συμμετέχουν συνειδητά, διότι καθιστούν επίκαιρο το αξιακό πλαίσιο των διαχρονικών αγώνων του ελληνικού λαού. Οσοι επιδιώκουν την πρόοδο και την καταξίωση στο σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον γνωρίζουν ότι το ήθος, η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια των Ελλήνων αποτελούν ποιοτικά στοιχεία, τα οποία αξίζει να υπηρετούμε». «Συνεπώς», καταλήγει η δήλωση του υφυπουργού, «απόψεις οι οποίες προσδίδουν διαφορετικό νόημα στους εορτασμούς των εθνικών επετείων είναι σεβαστές, αλλά τοποθετούνται εκτός των παραδόσεων και των πεποιθήσεων με τις οποίες πορεύεται ο ελληνισμός».
Η σχετική συζήτηση άνοιξε φέτος με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τ. Κουράκης καταγγέλλοντας ότι μαθητές σε σχολεία της συμπρωτεύουσας απειλήθηκαν με αποβολή επειδή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην παρέλαση.
Τα σχολεία και οι διευθυντές τους δεν κατονομάστηκαν. Ο θόρυβος συντηρήθηκε από νέες καταγγελίες για κίνητρα δημοσιοϋπαλληλικού τύπου, όπως είναι το «ρεπό», που φέρονται να επιστρατεύουν διευθυντές σχολείων για να πείσουν τους μαθητές να πάρουν μέρος στην καθιερωμένη παρέλαση. Σχετικά κρούσματα εκδηλώθηκαν σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, ιδίως ΤΕΕ με ενήλικο μαθητικό πληθυσμό, όπως δήλωσε στον ΕΤ ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ της συμπρωτεύουσας, κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, σημειώνοντας ότι κάθε άλλο παρά για πρωτοφανή πρακτική πρόκειται, η οποία όμως, πρόσθεσε, χρησιμοποιείται σε περιορισμένη κλίμακα και ειδικές περιπτώσεις. Μια τέτοια περίπτωση ήταν αυτή που υπέπεσε στην αντίληψη του κ. Μηταφίδη. Σε ΤΕΕ της Θεσσαλονίκης ο διευθυντής δελέασε τους απρόθυμους μαθητές με «ρεπό» από τα μαθήματα μιας ημέρας. Σε άλλες περιπτώσεις το δέλεαρ είναι η εκδρομή που υπόσχεται η διεύθυνση του σχολείου στους μαθητές υπό τον όρο να… μη σέρνουν τα πόδια τους στην παρέλαση.
Δεν υπάρχει νόμος, υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος που να προβλέπει ρητά ότι η συμμετοχή των μαθητών στις παρελάσεις είναι υποχρεωτική.

Μόνο μία αγνώστου συντάκτη χειρόγραφη σημείωση σε παλιά εγκύκλιο που υπέγραφε ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Β. Λεβογιάννης το 1989, επικαλείται γενικές διατάξεις του νόμου 1566/85 για την υποχρεωτική συμμετοχή των μαθητών στις σχολικές εκδηλώσεις και κατ’ επέκταση στις παρελάσεις. Οι νεότερες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι περιορίζονται να ρυθμίσουν τα διαδικαστικά των παρελάσεων. Η πλέον σχετική αναφορά είναι αυτή που εντοπίσαμε σε υπουργική απόφαση του κ. Γ. Ανθόπουλου –υφυπουργού Παιδείας επί υπουργίας του κ. Γερ. Αρσένη- στην οποία σημειώνεται ότι οι μαθητές που θα παρελάσουν επιλέγονται από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής με κριτήρια την «άρτια εμφάνιση, το παράστημα και το ήθος». Διευκρινίζεται ότι οι μαθητές με ειδικές ανάγκες παρελαύνουν εφ’ όσον οι ίδιοι το επιθυμούν. Πρόκειται για την επίμαχη απόφαση που έθετε ζήτημα εθνικής καταγωγής για τους σημαιοφόρους. Τροποποιήθηκε το 2000 από τον κ. Π. Ευθυμίου με αφορμή το σάλο για τον Οδυσσέα Τσενάι, τον Αλβανό αριστούχο που σήμερα σπουδάζει σε μεγάλο αμερικανικό πανεπιστήμιο με υποτροφία.

Την τελευταία διετία οι αντιδράσεις για τους αλλοδαπούς σημαιοφόρους κόπασαν. Εκτιμάται ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε η ομόθυμη στάση των δύο πρώην υπουργών Παιδείας, κυρίας Μ. Γιαννάκου και κ. Π. Ευθυμίου.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: