Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Εξασθένηση ανέμων και μείωση των πύρινων μετώπων στη νότια Καλιφόρνια

Εξασθένηση ανέμων και μείωση των πύρινων μετώπων στη νότια Καλιφόρνια

Με ελπίδα ξημέρωσε η Πέμπτη για τους κατοίκους στη νότια Καλιφόρνια, καθώς η μείωση της έντασης των ανέμων επέτρεψε στους πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο αρκετά μέτωπα. «Ζώνη καταστροφής» κήρυξε την περιοχή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που μεταβαίνει την Πέμπτη στην πολιτεία.

Η οικονομική ζημιά από τις πυρκαγιές υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το ποσό του ενός δισ.. δολαρίων. Συνολικά, από τις 18 πυρκαγιές που ξέσπασαν από την Κυριακή, αναγκάζοντας 560.000 (εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό μέχρι και τις 900.000) ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, περίπου 1.700 κτίρια -ανάμεσά τους 1.436 κατοικίες- καταστράφηκαν και 172.000 εκτάρια γης απανθρακώθηκαν.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Αρνολντ Σβάρτσενεγκερ, είναι τρεις νεκροί και 40 τραυματίες, ενώ άλλες αναφορές κάνουν λόγο μόλις για ένα νεκρό μέχρι στιγμής. Υπενθυμίζεται ότι στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2003 είχαν χαθεί 22 ζωές, ωστόσο ο αριθμός όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους υπολογίζεται ότι είναι δεκαπλάσιος σε σχέση με το 2003.

Περίπου 8.900 πυροσβέστες, ανάμεσά τους και 2.600 κρατούμενοι που έχουν εκπαιδευτεί σε επιχειρήσεις κατάσβεσης, δίνουν μάχη με τις φλόγες, υποστηριζόμενοι από 90 αεροσκάφη -συμπεριλαμβανομένων ενός DC-10, 25 υδροφόρων και 40 ελικοπτέρων.

Ο Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος απέσπασε επαινετικά σχόλια για τις προσπάθειες συντονισμού της κατάσβεσης, εξήρε την αυταπάρνηση των πυροσβεστών, επισημαίνοντας ότι «αρκετοί εργάζονταν 36 ή 48 ώρες χωρίς διακοπή».

Τα αίτια των πυρκαγιών ποικίλλουν: Μία γραμμή ηλεκτροδότησης που παρουσίασε βλάβη «ενοχοποιείται» στο Μάλιμπου, ενώ στην κομητεία Όραντζ υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμούς.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: