Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε ιρανικές τράπεζες

Οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε ιρανικές τράπεζες

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να επιβάλει κυρώσεις κατά των ιρανών στρατιωτικών και τριών τραπεζών που υποστηρίζονται από το ιρανικό δημόσιο, επειδή «το Ιράν τηρεί ανεύθυνη στάση», βεβαίωσε στην Ουάσινγκτον η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις.

"Λαμβάνουμε συμπληρωματικά μέτρα, για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας και τους πολίτες μας, καθώς και να βοηθήσουμε τους φίλους μας να προστατεύσουν την χώρα τους», δήλωσε η κ. Ράις. Παραμένουμε «δεσμευμένοι» το πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να επιλυθεί «δια της διπλωματικής οδού», βεβαίωσε επίσης η κ. Ράις.

Η κ. Ράις ανέφερε ότι λαμβάνονται αυτά τα μέτρα με αποδέκτη τους τα ιρανικά σώματα ασφάλειας «Αλ Κοντς» και «Φρουροί της Επανάστασης», τα οποία «αναπτύσσουν δραστηριότητες με τις οποίες η τρομοκρατία εξαπλώνεται, αλλά και χρηματοδοτείται».

Αντίθετες με τη διεθνή νομοθεσία οι κυρώσεις ισχυρίζεται το Ιράν

Το Ιράν καταδίκασε, σήμερα, επίσημα την αμερικανική κίνηση, σύμφωνα με την οποία, τα κρατικά σώματα ασφαλείας του Ιράν «Αλ Κοντς» και «Φρουροί της Επανάστασης» δύνανται να περιληφθούν στον επίσημο αμερικανικό κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

"Οι εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ, εναντίον του αξιοσέβαστου ιρανικού έθνους και των νόμιμων οργανώσεων μας, αντιβαίνει τους διεθνείς κανονισμούς και δεν έχουν αξία», δήλωσε στην ιστοσελίδα του κρατικού φορέα ενημέρωσης IRIB's ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Μοχαμάντ αλ Χοσεϊνί.

Επικριτικός ο Πούτιν στις αμερικανικές κυρώσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, λίγες ώρες έπειτα από τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, δήλωσε πως τέτοιες κινήσεις χειροτερεύουν την κατάσταση. «Το να γυρίζεις γύρω - γύρω από έναν τρελό άνθρωπο κουνώντας του ένα ξυράφι, δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την κατάσταση του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: