Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Βόμβα από Σημίτη για τις διαδικασίες εκλογής

Βόμβα από Σημίτη για τις διαδικασίες εκλογής

Κράτησε αποστάσεις από τους Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλο που συνεχίζουν να ανταλλάσσουν βαρείς χαρακτηρισμούς

Δεν φοβάται διάσπαση του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης, αλλά η ένταση στην αντιπαράθεση μεταξύ Παπανδρέου - Βενιζέλου συνεχίστηκε και χθες, με τον Γ. Παπανδρέου να ζητά «ισχυρή εντολή για ένα Κίνημα ανατροπής» και να καταγγέλλει ότι «εχθρός της αυτονομίας της πολιτικής δεν είναι μόνο τα διαπλεκόμενα, αλλά και εκείνοι που τα υπηρετούν».

Παράλληλα, ο τρίτος των υποψηφίων, Κ. Σκανδαλίδης, που μίλησε χθες βράδυ στην Καρδίτσα, επανέλαβε την πρότασή του για κοινή συνάντηση των τριών υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα υπό τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νικ. Αθανασάκη, προκειμένου να συμφωνηθεί μια πορεία, χωρίς ακρότητες και διαξιφισμούς που θα δυναμιτίσουν τη διαδικασία της 11ης Νοεμβρίου. Η πλευρά Βενιζέλου με δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου αποδέχθηκε την πρόταση, αλλά η πλευρά Παπανδρέου δεν έχει ακόμη αντιδράσει.

Ωστόσο, το θέμα της ημέρας παραμένει η προχθεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στο φημισμένο «Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς», του Λονδίνου. Ο κ. Σημίτης διατύπωσε τις ενστάσεις του σχετικά με τη συμμετοχή στις εκλογές και «φίλων», πλην των μελών του Κινήματος, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «μη αποδεκτή», με το σκεπτικό ότι δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι φίλοι και γιατί θέλουν να ψηφίσουν και επειδή- όπως υποστήριξε- υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν όχι τον καλύτερο για το αξίωμα του προέδρου του Κινήματος. Είπε χαρακτηριστικά:

«Στην Ευρώπη, με μια εξαίρεση, ο αρχηγός και ο πρόεδρος ενός κόμματος εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος. Στο ΠΑΣΟΚ ο αρχηγός του εκλέγεται τώρα με τη συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσεις τα μέλη από τους φίλους και καθώς ο καθένας μπορεί να ψηφίσει, δεν είναι βέβαιο εάν ορισμένοι από αυτούς που ψηφίζουν ενδιαφέρονται να εκλεγεί ο καλύτερος ή ο χειρότερος υποψήφιος».

Διατύπωσε την αισιοδοξία του ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσει την κρίση που βιώνει και σημείωσε: «Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πράγματι σε κρίση, αλλά μέσα από τις κρίσεις εντοπίζονται και οι λύσεις. Και το ΠΑΣΟΚ μέσα από τη σημερινή κρίση του μπορεί να βρει τις λύσεις στα προβλήματά του».

Όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί ένα τρίτο κόμμα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική και πρόσθεσε: «Οι προσπάθειες στο παρελθόν για ένα νέο κόμμα, από τον Κ. Στεφανόπουλο, τον Αντ. Σαμαρά, τον Γ. Αρσένη, τον Δ. Τσοβόλα, απέτυχαν. Οι Έλληνες πιστεύουν ότι τα πολλά κόμματα δημιουργούν πολιτική αστάθεια και μόνο η μεγάλη πλειοψηφία των δύο μεγάλων κομμάτων εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα. Και η σταθερή διακυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση έχει οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά».

«Γράφω βιβλία»

Αναφορικά με τον δικό του ρόλο, ο κ. Σημίτης δήλωσε: «Όσον αφορά το πρόσωπό μου, ίδρυσα το ΠΑΣΟΚ και θα παραμείνω για πάντα μέλος του ΠΑΣΟΚ. Σ΄ αυτήν τη φάση γράφω βιβλία και δίνω διαλέξεις. Είναι αρκετά».

Οι αναφορές Σημίτη σχολιάστηκαν από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έδειξε να μη συμφωνεί, δηλώνοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί το καταστατικό του Κινήματος. Αντίθετα, η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου δεν προέβη σε κανένα επί της ουσίας σχόλιο. Απλώς στην ομιλία του στο Αγρίνιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ουσιαστικά ότι «η απόφαση για ανοιχτό κόμμα στο Συνέδριο του 2005 ήταν ομόφωνη». Την εσωκομματική διάσταση του θέματος έθεσε ουσιαστικά ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος διερωτήθηκε αν με όσα είπε ο κ. Σημίτης «ετοιμάζεται για μια άδικη αμφισβήτηση του αποτελέσματος». Και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπενθύμισε ότι για τη διαδικασία του 2004 που ανέδειξε πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου «έγινε με αλλαγή του καταστατικού την οποία δεχτήκαμε ομόφωνα όλοι- και ο πρώην πρωθυπουργός, που τότε ήταν ενεργεία πρωθυπουργός».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: