Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Παζάρι πίσω από την πλάτη της υποψιάζεται η Άγκυρα για τους Κούρδους

Παζάρι πίσω από την πλάτη της υποψιάζεται η Άγκυρα για τους Κούρδους

ΜΕ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ δέχεται η Άγκυρα τις υποσχέσεις Αμερικανών και Ιρακινών ότι θα αρχίσουν να ικανοποιούν τα αιτήματα της Τουρκίας για να την αποτρέψουν να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα υποψιάζεται ότι γίνεται μεγάλο παζάρι πίσω από την πλάτη της. Ο τουρκικός στρατός, πάντως, μπαινοβγαίνει ήδη στο Βόρειο Ιράκ σφυροκοπώντας στρατόπεδα του ΡΚΚ.

«Δεν αποκλείω την παράδοση των ηγετών του ΡΚΚ», φέρεται να είπε ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζάν, αλλά το διέψευσε λίγες ώρες αργότερα. Έκπληξη προκάλεσε στην Άγκυρα και η έκκληση του ηγέτη της ημιαυτόνομης περιοχής του Βορείου Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί προς το ΡΚΚ να εγκαταλείψει τη βία και τα όπλα. Η Άγκυρα πάντως τηρεί στάση αναμονής και ο Τούρκος ΥΠΕΞ φέρεται να διεμήνυσε στη Βαγδάτη ότι η Τουρκία δεν θα εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ μέχρι τις 2 Νοεμβρίου οπότε θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το μεγάλο συνέδριο για το Ιράκ αν αρχίσει η παράδοση κάποιων ανδρών του ΡΚΚ, και αν η ιρακινή αντιπροσωπεία που φθάνει σήμερα στην Άγκυρα δώσει τις πληροφορίες που ζήτησε η τουρκική κυβέρνηση.

Στην Άγκυρα όμως άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για μεγάλο παζάρι πίσω από την πλάτη της Τουρκίας μεταξύ των Αμερικανών και των Ταλαμπανί- Μπαρζανί, που φέρουν τους Αμερικανούς να προσφέρουν στους δύο Κούρδους ηγέτες αυτόνομο κουρδικό κράτος με αντάλλαγμα να αποτελειώσουν το ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ!

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αποκάλυψαν χθες ότι τουρκικά πολεμικά F16 διεξάγουν από την περασμένη Κυριακή μικρής κλίμακας επιθέσεις 20 χιλιόμετρα εντός του εδάφους του Βορείου Ιράκ. Οι χερσαίες δυνάμεις μπαινοβγαίνουν επίσης 10 χιλιόμετρα εντός του Βορείου Ιράκ, χτυπώντας στρατόπεδα του ΡΚΚ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: