Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Αμερικανική «πίεση» στο Ιράκ για συλλήψεις Κούρδων ανταρτών

Αμερικανική «πίεση» στο Ιράκ για συλλήψεις Κούρδων ανταρτών

Η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα για τη σύλληψη των Κούρδων ανταρτών όταν αυτοί κατεβαίνουν από τα ορεινά κρησφύγετά τους και να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό των βάσεών τους, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βαγδάτη.

Οι κουρδικές αρχές στο βόρειο Ιράκ πρέπει «να κάνουν ο,τιδήποτε είναι δυνατό για να απαγορευτεί ο ανεφοδιασμός» και επίσης να προσπαθήσουν να συλλάβουν τους αντάρτες που μετακινούνται εντός και εκτός της ορεινής μεθοριακής περιοχής, σημείωσε ο Ράιαν Κρόκερ.

Εκκληση της Γαλλίας για εύρεση λύσης μεταξύ Τουρκίας - Ιράκ

Παράλληλα η Γαλλία κάλεσε σήμερα εκ νέου την Τουρκία και το Ιράκ να «βρουν μία λύση» στην ένταση που έχει προκληθεί στις σχέσεις τους από την παρουσία ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Το Παρίσι «εξακολουθεί να καλεί τις τουρκικές και τις ιρακινές αρχές να βρουν μια λύση για να δοθεί τέλος σε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πασκάλ Αντρεανί, σημειώνοντας ότι «η Γαλλία υπενθυμίζει την προσήλωσή της στην ενότητα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ».

Η Γαλλία «καταδικάζει για άλλη μια φορά τις βιαιότητες του ΡΚΚ και χαιρετίζει την απόφαση των ιρακινών αρχών να απαγορεύσουν σε αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση να χρησιμοποιεί το έδαφος του Ιράκ για τις δραστηριότητές της κατά της Τουρκίας», κατέληξε η Αντρεανί.

Σερβική υποστήριξη στην Τουρκία

Την υποστήριξή του στην Τουρκία εξέφρασε σήμερα παράλληλα ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς. «Η Σερβία υποστηρίζει την πολιτική της Τουρκίας που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της σταθερότητας κατά μήκος της νότιας μεθορίου της (με το Ιράκ)», δήλωσε ο υπουργός από την Άγκυρα όπου μετέχει στη Συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου).

Ο Σέρβος υπουργός προειδοποίησε εξάλλου ότι η χορήγηση ανεξαρτησίας στο Κόσοβο θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή και θα δημιουργήσει «ένα επικίνδυνο προηγούμενο» για τις χώρες που αντιμετωπίζουν αυτονομιστικά κινήματα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: