Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Κύπρος: Τα χειρότερα έρχονται

Κύπρος: Τα χειρότερα έρχονται

Το βρετανικό βήμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους υποχρέωσε κόμματα και επιτελεία να αναθεωρήσουν την ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Η αντιπολίτευση έριξε το γάντι στην Κυβέρνηση για την απουσία πρωτοβουλιών προληπτικού χαρακτήρα, ενώ η συμπολίτευση κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι κινήσεις των Βρετανών... στοχεύουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αν και ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του, δεν έκρυψε ότι "βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση και αυτή η δύσκολη θέση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη". Διέγνωσε ότι, η μεν Τουρκία εκμεταλλεύεται για μία ακόμη φορά την κρίση με τους Κούρδους, η δε Αγγλία εφαρμόζει τη θέση του Λόρδου Χάνεϊ για το λεγόμενο acknowledgment. Πάντως, ο κ. Χριστόφιας, μολονότι χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση των Βρετανών, με σαφώς κριτική -προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς- διάθεση, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι το ΑΚΕΛ πάντοτε έλεγε ότι πρέπει να αναλαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες και μάλιστα προληπτικού χαρακτήρα.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην άσκηση πίεσης για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τα Ηνωμένα Έθνη, μετά τις εκλογές ή και νωρίτερα, για να έρθουμε πιο κοντά με τους Τ/Κ και για την επίτευξη λύσης στηριγμένης σε αρχές το συντομότερο δυνατόν. Σκληρή κριτική κατά της Κυβέρνησης άσκησε το επιτελείο Χριστόφια, με τον Κύπρο Χρυσοστομίδη να σημειώνει ότι "η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προλάβει αρνητικές εξελίξεις πλέον, γι' αυτό και η δική μας στήριξη της υποψηφιότητας Δημήτρη Χριστόφια είναι γιατί χρειάζεται μια καινούργια αρχή''.

"Ποιος ακολουθεί;"
Εντελώς απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση της Βρετανίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και εξέφρασε την αγωνία του για το ποια χώρα θα ακολουθήσει, με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Και ο Νίκος Αναστασιάδης στάθηκε στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών προληπτικού χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας πιο ξεκάθαρα από ό,τι ο Δημήτρης Χριστόφιας, τις ευθύνες της Κυβέρνησης. "Δεν είναι αρκετό να παρακολουθούμε και να κάνουμε εκ των υστέρων διαβήματα προς τη Συρία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία κ.λ.π. Η εικόνα που δώσαμε στους Ευρωπαίους είναι ότι έχουμε βολευτεί με την ένταξη και θυμηθήκαμε τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα να αναλάβουμε μια σειρά πρωτοβουλιών", τόνισε. Προχώρησε όμως και ένα βήμα πιο πέρα, εγείροντας θέμα αξιοπιστίας για τον Τάσσο Παπαδόπουλο, "Εδώ που φθάσαμε, δεν είναι δυνατό να αναμένει κανείς ότι θα μας πάρουν στα σοβαρά οτιδήποτε κάνουμε τώρα.

Δεν είπα ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να χειρίζεται μέχρι την τελευταία μέρα το Κυπριακό, όμως τα βήματα που μπορεί να δώσουν κάποια προοπτική, πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν με αξιοπιστία μετά τις προεδρικές εκλογές'', "εναρμονίστηκε" με τις θέσεις του ΑΚΕΛ ο κ. Αναστασιάδης. Από το Στρασβούργο, ο Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμφωνία Μπράουν - Ερντογάν. Τόνισε ωστόσο ότι " η στάση και η πολιτική μας είναι λανθασμένες και πρέπει να αλλάξουν, και σίγουρα τα πρόσωπα που τις χαράσσουν αυτές τις πολιτικές πρέπει να αλλάξουν". Ο υποψήφιος πρόεδρος Κώστας Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι η αποτυχία της Κυβέρνησης μάς οδηγεί σε μία Κύπρο, όπου δίπλα από το κράτος υπάρχει μία Ταϊβάν και αυτή η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

"Στοχεύουν Τάσσο"
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απαντώντας στις δηλώσεις Αναστασιάδη, έκανε λόγο για μικροψυχία σε όλο της το μεγαλείο και μάλιστα σε μία στιγμή που η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, σε γραπτή του δήλωση κατήγγειλε τη νέα, απροκάλυπτη και απαράδεκτη ενέργεια της Βρετανίας, που στοχεύει στην έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο κ. Καρογιάν επέκρινε τη Βρετανία ότι επιχειρεί να διευκολύνει την Τουρκία και τον Ταλάτ να απαγκιστρωθούν από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Ο κ. Καρογιάν, βάζοντας και προεκλογικό χρώμα στο όλο θέμα, προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες προκλήσεις και ενέργειες "που μπορεί να στοχεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά υπονομεύουν παράλληλα το μέλλον της Κύπρου και του λαού της''. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε εξοργιστικό και προκλητικό το γεγονός ότι μία εγγυήτρια χώρα ενθαρρύνει αποσχιστικές ενέργειες. Άδραξε την ευκαιρία για να επαναφέρει το θέμα των Βάσεων και των οφειλών των Βρετανών στην Κυπριακή Δημοκρατία. "Δεν μπορούν ατιμωρητί οι Βρετανοί να συνεχίζουν τις αντικυπριακές τους συμπεριφορές'', διαμήνυσε. Τη συμφωνία Μπράουν - Ερντογάν καταδίκασαν και οι Οικολόγοι, καλώντας την Κυβέρνηση να προβεί στα κατάλληλα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τη βρετανική Κυβέρνηση.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: