Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Μέτωπο κατά Λονδίνου

Μέτωπο κατά Λονδίνου

Σε περίοδο δοκιμασίας εισέρχονται οι σχέσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας με το Λονδίνο, μετά την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Τουρκίας, η οποία περιέχει ιδιαίτερο κεφάλαιο για την Κύπρο στο οποίο ουσιαστικά υιοθετούνται οι πάγιες θέσεις και επιδιώξεις της Αγκυρας. Το πλέον προκλητικό, δε, σ’ αυτή τη συμφωνία είναι ότι τα Κατεχόμενα αποκαλούνται «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Αριστείδης Αγαθοκλής θα προβεί σήμερα σε διάβημα προς τον Βρετανό πρέσβη κ. Σάιμον Γκας, ενώ ήδη η Λευκωσία αντέδρασε έντονα αποσπώντας μια διευκρινιστική δήλωση του ύπατου αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Πέτερ Μίλετ ότι «η Βρετανία δεν έχει πρόθεση αναγνώρισης» του ψευδοκράτους.

Η κυπριακή κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Βασίλη Πάλμα διαμήνυσε ότι είναι πιθανόν να αναθεωρηθεί η πάγια πολιτική της Λευκωσίας έναντι του Λονδίνου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως ενδέχεται να τεθεί θέμα απομάκρυνσης των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Από την πλευρά της η κυρία Μπακογιάννη, η οποία σήμερα θα έχει συνάντηση στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Αλί Μπαμπατζάν, μίλησε για «επιζήμιες παρανοήσεις σε ένα κρίσιμο στάδιο για την επανεκκίνηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού». Είπε, επίσης, ότι «σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που έχει με απόλυτη σαφήνεια ξεκαθαριστεί από το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα δεν χωρούν αβλεψίες ή παραλείψεις και μάλιστα από ένα τόσο έμπειρο και υψηλού επαγγελματισμού υπουργείο Εξωτερικών όπως το Φόρεϊν Οφις».

Η Λευκωσία εκτιμά πως η υπογραφή της στρατηγικής συμμαχίας στην πτυχή που αφορά την Κύπρο αποτελεί αντάλλαγμα της Βρετανίας προς την Τουρκία, προκειμένου να αποφευχθεί μια γενικευμένη επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ εναντίον των Κούρδων.

Η σχετική συμφωνία που υπέγραψαν προχθές στο Λονδίνο οι πρωθυπουργοί Γκόρντον Μπράουν και Ταγίπ Ερντογάν προνοεί, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη άμεσων σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Τουρκοκυπρίων σε όλους τους τομείς και την υποστήριξη του «δικαιώματός τους» για αντιπροσώπευση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το έγγραφο, με τίτλο «Τουρκία – Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατηγική Συμμαχία 2007/08», αφιερώνει ένα από τα κεφάλαιά του στην «προσφορά βοήθειας για τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και στην ενθάρρυνση άλλων στη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξουν την προσπάθεια».

Η πρώτη παράγραφος του κεφαλαίου προνοεί συνεχή υποστήριξη στις καλές υπηρεσίες και στις προσπάθειες του γ.γ. του ΟΗΕ «για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού» και το υπόλοιπο αναφέρεται στα μέτρα για τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Η βρετανο-τουρκική συμφωνία προκάλεσε οργή στη Λευκωσία, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου βάλλεται από την αντιπολίτευση για την αδυναμία της να ασκήσει προληπτική πολιτική έναντι των προσπαθειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους που οδηγούν σε de facto αναγνώριση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Αργά χθες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας προέβη σε γραπτή δήλωση με την οποία προειδοποιούσε τη Βρετανία για επιπτώσεις στις σχέσεις της με την Κύπρο, οι οποίες θα αγγίξουν και το καθεστώς των στρατιωτικών Βάσεων που διατηρεί από το 1960.

Οπως ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Πάλμας, η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, «δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα, ενώ διατηρεί τις Βάσεις και διευκολύνσεις της στην Κύπρο, να διατηρούνται παράλληλα τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής, με τον κυπριακό λαό να υφίσταται όλες τις συνέπειες. Αναφέρεται συναφώς ότι οι στρατιωτικές Βάσεις και διευκολύνσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο καλύπτονται και από τη Συνθήκη Εγγυήσεως, οι οποίες, υπενθυμίζεται, διέπονται από την αρχή της αμοιβαιότητας».

Σημείωσε ακόμη ότι η υπογραφή του εγγράφου Στρατηγικής Συμμαχίας Μεγάλης Βρετανίας – Τουρκίας, που «διέπεται από διχοτομική λογική, αποτελεί αρνητική εξέλιξη και η Λευκωσία θα ενεργήσει αποφασιστικά και ψύχραιμα για προστασία των εθνικών της συμφερόντων, αξιοποιώντας όλα τα διπλωματικά και νομικά μέσα που διαθέτει και αναθεωρώντας εκεί που χρειάζεται διαχρονικές πολιτικές».

Τέλος, ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος εκτίμησε πως για μια ακόμα φορά η Κύπρος θυσιάζεται σε συμφέροντα ξένα και άσχετα με την ίδια και το λαό της.

Ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ σε γραπτή δήλωσή του υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει τίποτε το καινούργιο στα σημεία που αφορούν την Κύπρο στη συμφωνία Στρατηγικής Συμμαχίας» και «η πολιτική της μη αναγνώρισης της ούτω καλούμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου” παραμένει αναλλοίωτη».

«Δεν αναγνωρίζουμε και ούτε θα αναγνωρίσουμε μια χωριστή οντότητα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου», τόνισε ο κ. Μίλετ στη δήλωσή του διευκρινίζοντας πως η χώρα του είναι πλήρως δεσμευμένη «στην επανένωση του νησιού και στην υποστήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για εφαρμογή της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: