Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Παραδόθηκε στην Κόκκαλη ο Καραμανλής

Παραδόθηκε στην Κόκκαλη ο Καραμανλής

Τα σκήπτρα του εθνικού προμηθευτή του κρατικού τζόγου απένειμε η κυβέρνηση Καραμανλή στην Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη με την απευθείας ανάθεση των 230 εκατ. ευρώ που υπέγραψε ο ΟΠΑΠ στις 31 Ιουλίου, ανακοινώνοντας μόνο τα 96,5 εκατ. ευρώ.

Χθες, η «Ε» αποκάλυψε, ότι η τριπλοκλειδωμένη σύμβαση (20 άρθρων και 54 σελίδων) του ΟΠΑΠ με την κοινοπραξία Intralot κοστολογείται επιεικώς με 230 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ) για τα τρία χρόνια και πάνω από 300 εκατ. ευρώ αν αυτή παραταθεί για έναν ακόμη - τέταρτο- χρόνο.

Το κόστος αυτό, που ο ΟΠΑΠ απέκρυψε, είναι δυόμισι φορές υψηλότερο απ' αυτό που ανακοινώθηκε (συντονισμένα από ΟΠΑΠ και Intralot την 1/8/2007) και διαμορφώνεται, αν συνυπολογιστούν τα τιμήματα των υπηρεσιών τεχνικής λειτουργίας και συντήρησης των τερματικών (29.400) και των δύο μηχανογραφικών κέντρων.

Η απλόχερη αυτή ανάθεση στην Intralot, που ακόμα κρύβουν, εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. και δεν είναι προϊόν μιας παρέας αυθαιρετούντων. Ο τότε πρόεδρος Σ. Κωστάκος είναι πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Μαξίμου. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος Β. Νειάδας είναι επιλογής Γ. Αλογοσκούφη, ενώ στο Δ.Σ. συνυπάρχουν σύμβουλοι διορισμένοι με την υπόδειξη του υπουργού Οικονομίας, του (τότε) υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ορφανού, του πρωθυπουργού που διετέλεσε και υπουργός Πολιτισμού μέχρι το 2006 αλλά και τεχνικοί σύμβουλοι της επιρροής Καραμανλή, όπως ο κ. Τσιαμπίρης. Ολοι τους, ορκισμένοι καραμανλικοί.

Αν και ανέλαβαν την υποχρέωση να εξυγιάνουν τον ΟΠΑΠ, κάνοντας έναν διεθνή διαγωνισμό, με τον οποίον ο οργανισμός θα αποκτούσε δικό του πληροφοριακό σύστημα, κατάφεραν ένα ακριβό leasing, εγκαθιδρύοντας την Intralot και ως συμπαραγωγό και νέων... παιγνίων.

Μονόδρομος

Αφού βούλιαξε ο πολυδιαφημισμένος διεθνής, διαγωνισμός, για το πληροφοριακό σύστημα, μετά από παλινωδίες 18 μηνών και μετά από την επιδημία των παραιτήσεων των μελών της επιτροπής αξιολόγσης των προσφορών των τριών «μνηστήρων»... η Intralot έγινε μονόδρομος. Ετσι, στις 20 τελευταίες ημέρες του Ιουλίου ο ΟΠΑΠ παραδόθηκε οριστικά στην αγκαλιά της Intralot, με την οποία ήδη διαπραγματευόταν από την άνοιξη του 2007 και ενώ ο διαγωνισμός εξελίσσετο... για τους κοινούς θνητούς.

Το Μαξίμου ενέκρινε τη σύμβαση, γιατί διαφορετικά θα ήταν μεταβατικού χαρακτήρα, μικρής διάρκειας και θα επαναπροκηρύσσετο νέος διαγωνισμός. Ή θα επιλέγετο μια ανοιχτή διαπραγμάτευση και με τους τρεις διαγωνιζόμενους, αφού ό,τι συμβολαιοποιήθηκε ήταν μέρος του διαγωνισμού. Επελέγη τελικά, όμως, η εξάρτηση από την Intralot και κάποιοι υποστήριξαν, εν μέσω κινδυνολογίας, ότι αυτή ήταν μια αναγκαστική λύση, για να μην μείνει ο ΟΠΑΠ μετέωρος και εκτεθειμένος στους μετόχους του.

Ετσι, στο όνομα των λύσεων αναγκαστικού δικαίου, η Intralot έγινε και πάλι ο αγαπημένος προμηθευτής των πάντων (το shop in shop στον ΟΠΑΠ), μόνο που η αλήθεια ήταν δύσκολη. Ανακοινώθηκαν... μόνο τα αναγκαία.

Χθες, μετά τα αποκαλυπτήρια της «Ε» η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναγκάστηκε να ρωτήσει τον ΟΠΑΠ για το πραγματικό ύψος της σύμβασης και τους όρους της, που ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο ΟΠΑΠ, εν μέσω ταραχής, είπε και πάλι τη μισή αλήθεια. Επαναβεβαίωσε την ακρίβεια της ανακοίνωσης της 1ης Αυγούστου, ότι το τίμημα για τη μίσθωση των τερματικών θα είναι 96,5 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ) και απέφυγε να γνωστοποιήσει ποιο είναι αποσιωποιημένο το κόστος για τις υπηρεσίες συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης!

Αυτό είναι 125 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους επιεικέστερους υπολογισμούς. Προκύπτει από τις συμβάσεις που ο ΟΠΑΠ υπέγραψε (με τις Intracom ΙΤ και Telecom) στις 28/7/2005, όπως αποκαλύπτει η ίδια η σύμβαση.

Μ' αυτήν, νεκρανασταίνεται και η καταγγελθείσα ως αποικιοκρατική από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλή σύμβαση του Στοιχήματος του 1999, η οποία αποτελεί και τη μάνα-σύμβαση για ένα come-back του Σ. Κόκκαλη στο ΠΑΜΕ Στοίχημα και μάλιστα -τώρα- χωρίς ρίσκο.

Και χρυσό διαζύγιο

Με την τωρινή «γαλάζια» σύμβαση, ο εργολάβος (Κόκκαλης) αν λυθεί η σύμβαση από τον ΟΠΑΠ, δεν αποχωρεί αζημίως. Το άρθρο 24.1 της (κάποτε) επαχθούς σύμβασης του Στοιχήματος έγινε χρυσό διαζύγιο.

Στο άρθρο 13.4 της σύμβασης του Ιουλίου του 2007, αν ο ΟΠΑΠ καταγγείλει τη συμφωνία για οποιονδήποτε λόγο, υποχρεώνεται να αποζημιώσει πλήρως την Intralot. Δηλαδή αν αυτό συμβεί αύριο, αυτό θα του κοστίσει περίπου 230 εκατ. ευρώ! Συν 20 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την υλικοτεχνική υποδοχή, συν άλλα 58, 520 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την άδεια χρήσης του λογισμικού μέχρι το τέλος του 2016!

Αυτά υπογράφηκαν από τη νέα διακυβέρνηση. Αυτά βρήκε χθες μπροστά του ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, που έγινε μέλος του Δ.Σ., μετά τις παραιτήσεις του Σ. Κωστάκου και του Β. Νειάδα. Ο Χ. Χατζηεμμανουήλ, μέχρι πρότινος, μέλος του «πρωινού καφέ» του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου και πρόσωπο της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, θα εφαρμόσει τη σύμβαση ή θα την επαναδιαπραγματευθεί;

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: